Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поєднання суддів, адвокатів і науковців у Верховному Суді створює позитивний ефект, – Дмитро Гудима

18 червня 2018, 11:15

На цьому наголосив суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима під час виступу на VI Міжнародному судово-правовому форумі, який відбувся 13-14 червня 2018 року. Захід організувала газета «Юридическая практика» спільно з Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні за сприяння Міністерства юстиції України і Національної асоціації адвокатів України.

Суддя ВС окремо розглянув тему кадрового забезпечення Верховного Суду, зазначивши про ефективність нового кадрового формату, що об’єднав три юридичні професії: судді, адвоката та науковця. Головна мета правосуддя –забезпечення прав осіб, які звернулися до суду за захистом. Це є поштовхом до знаходження спільного розуміння певних норм права та вирішення конкретної справи.

На прикладі організації роботи Великої Палати Дмитро Гудима розповів про процес узгодження позицій суддів під час підготовки фінального тексту судового рішення, коли представники різних юрисдикцій ведуть дискусію щодо інтерпретації та застосування норм права. Кожну справу обговорюють та вирішують 17 суддів, які висловлюють думки щодо її вирішення, проте переважає найбільш переконлива аргументація.

Говорячи про роль та діяльність найвищого суду у системі судоустрою України, суддя звернув увагу на те, що Верховний Суд виконує ще й світоглядну функцію, тобто орієнтує на певну систему цінностей та забезпечує таким чином сталий розвиток суспільства. Про тенденцію зміни поглядів самих суддів Верховного Суду свідчать їх рішення, у мотивувальній частині яких поряд з нормами законодавства застосовуються також норми так званого м’якого права – зокрема і висновки Консультативної ради європейських суддів, і резолюції Комітету Міністрів Ради Європи.

Долучилися до проведення форуму судді, адвокати, прокурори, представники юридичного бізнесу, органів влади, відомі науковці, міжнародні експерти. Учасники заходу отримали можливість обговорити здобутки судової реформи і подальші кроки. Темами експертних дискусій стали: міжнародний та український досвід щодо утвердження незалежності суддів, тенденції актуальних практик у розрізі нового процесуального законодавства, міжнародні стандарти судочинства, нові можливості, виклики і перспективи інституту адвокатури та виконання судових рішень.

За повідомленням прес-служби суду