Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ: Як розвиватиметься інститут адвокатури, розповіли доповідачі VI Міжнародного судово-правового форуму

15 червня 2018, 09:26

Виклики і перспективи інституту адвокатури в контексті судової реформи, що реалізовується, обговорювали учасники завершальної сесії першого дня VI Міжнародного судово-правового форуму. Модерував дискусію Денис Бугай, партнер ЮК VB PARTNERS.

Віктор Короленко, завідуючий відділом представництва інтересів Президента України в судах Адміністрації Президента України, виступив із доповіддю про вплив інституту адвокатури на якість правосуддя. Він нагадав, що змінами до Конституції України передбачено виключне право адвокатів на судове представництво, розповів про імплементацію цієї конституційної норми  в новому процесуальному законодавстві і підготовку нового закону про адвокатуру. Пан Короленко відзначив, що відповідний законопроект підготовлений робочою групою Ради з питань судової реформи, і прокоментував деякі новаторські пропозиції. За словами доповідача, всі передбачені зміни повинні привести інститут адвокатури у відповідність до міжнародних норм. Очікується, що найближчим часом цей законопроект буде внесений Президентом до парламенту як невідкладний.

Олександр Шкелебей, керівний партнер ESQUIRES, розповів, які вимоги висуватимуться до адвокатів у майбутньому. На його думку, в контексті комунікацій з клієнтом адвокат майбутнього зобов’язаний розуміти клієнта, проявляти емпатію, пропонувати творчі рішення, при цьому також системно інформувати про стан справи, надавати повноцінну правову допомогу. Ще однією ключовою навичкою для адвоката майбутнього, на думку пана Шкелебея, є компетентність, що, зокрема, передбачає задоволення інтересів клієнта, у тому числі пропозицію вирішення завдання з кращим результатом і обговорення з клієнтом інших варіантів. Важливим критерієм для адвоката майбутнього доповідач вважає також довірчі стосунки з клієнтом.

Олексій Маловацький, член Вищої ради правосуддя, проаналізував особливості дисциплінарного провадження стосовно  суддів, закцентувавши увагу на тому, що повинен пам’ятати адвокат, подаючи скарги доВРП. Спікер, зокрема, звернув увагу на якість таких скарг: згідно зі статистикою з 6320 поданих за п’ять місяців 2018 року до ВРП скарг 5221 – не відповідала встановленій формі. Пан Маловацький розповів про стадії дисциплінарного провадження стосовно суддів, вимоги до оформлення дисциплінарної скарги, а також про особливості її обґрунтування, що стосуються у тому числі подання підтверджувальних документів. Олексій Маловацький також підкреслив, що за подання адвокатом абсолютно необґрунтованої дисциплінарної скарги на суддю сам адвокат може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Денис Грищенко, головний менеджер із правових питань АТ «Райффайзен Банк Аваль», член комітету із захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України, зосередився на проблемних питаннях врегулювання стосунків юрисконсульта-адвоката зі своїм працедавцем, прокоментувавши їх у контексті проекту нового закону про адвокатуру і відзначивши, що банківське співтовариство в цілому підтримує запропоновані положення. Висловлюючи особисту точку зору, він підкреслив, що в запропонованій моделі інхаус-адвокати не отримують усіх гарантій адвокатської діяльності, а відповідне свідоцтво стає своєрідним «пропуском до судів».

Позицію міжнародної компанії стосовно юрисконсультів-адвокатів презентувала Ольга Лук’янова, керівник юридичного відділу, офіцер із дотримання корпоративних стандартів групи компаній «Хенкель в Україні». На початку свого виступу вона відзначила, що в міжнародних компаніях до надання послуг судового представництва часто залучають зовнішніх юридичних радників –  це глобальний підхід. Відповідно отримання статусу адвоката є особистою справою кожного юрисконсульта. «Ми дженералісти, ми маємо бути компетентними у бізнесі, а ходити по судах повинні професіонали в цій справі», –  прокоментувала пані Лук’янова.

На завершення дискусії Леонід Бортничук, директор з правових питань ПАО «Укрпошта», проаналізував правову позицію Верховного Суду стосовно самопредставництва юридичної особи. Він підкреслив, що його компанія дотримується підходу, згідно з яким відповідальність за результат справи у будь-якому разі покладається на юрслужбу, а залучення адвоката –  лише механізм досягнення цього результату. Коментуючи можливості самопредставництва в контексті підходів ВС, юрист відзначив, що у разі потреби процесуальні документи може підписувати не лише адвокат, а й керівник компанії (але не керівник юрслужби) в порядку, встановленому законом.

У рамках VI Міжнародного судово-правового форуму заплановане також обговорення актуальних тенденцій у банківських спорах, процедурі банкрутства, податкових спорах, конституційному судочинстві, процесі виконання судових рішень, а також міжнародних стандартів судочинства.

Переглянути фотоальбом

Джерело: Юридическая практика