Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Касаційного кримінального суду взяли участь в обговоренні звіту Ради Європи

07 червня 2018, 11:48

Судді Касаційного кримінального суду Аркадій Бущенко та Наталія Марчук взяли участь в обговоренні аналітичного звіту Ради Європи «Неналежне поводження в діяльності Національної поліції України: прояви, поширеність, причини», що відбулося 4 червня 2018 року.

Учасників презентації привітали голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг та директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

Це дослідження є однією з перших спроб ґрунтовного вивчення факторів та причин, що сприяють існуванню феномену неналежного поводження в діяльності поліції України, наголосили експерти.

Результати аналітичного дослідження, метою якого було визначення причин, що сприяють наявності практик неналежного поводження в діяльності Національної поліції України, представив виконавчий директор Експертного центру з прав людини, керівник експертної групи, яка працювала над дослідженням, Юрій Бєлоусов.

До основних причин, що сприяють існуванню цього явища в Україні, суддя ККС ВС Аркадій Бущенко відніс прогалини кримінального законодавства в частині кваліфікації фактів неналежного поводження, відсутність ефективного механізму розслідування катувань та застосування національними судами надзвичайно м’яких покарань або звільнення винних у катуваннях осіб від відповідальності.

«Однією з серйозних проблем є наявність різної судової практики у винесенні рішень з цього питання», – наголосив суддя Верховного Суду. Результати аналізу судових рішень за ст. 127 та ч. 2 ст. 365 КК України, винесених у період з 2012 по 2017 рік, довели, що переважна кількість вироків за неналежне поводження з боку правоохоронців винесена лише за ч. 2 ст. 365 КК України. Менш поширеною є практика винесення вироків за сукупністю статей 127 та 365 (ч. 2) цього Кодексу. Крім того, були зафіксовані й засудження правоохоронців виключно за ст. 127 КК України.

Автори дослідження також висвітлили недоліки законодавства і практики, що погіршують ситуацію із жорстоким поводженням. Серед них можна виокремити неточності законодавчих визначень різних видів катувань, надмірну ускладненість бюрократичних процедур у кримінальному процесі, відсутність діючих незалежних інституцій, відповідальних за розслідування правопорушень, вчинених працівниками поліції, та ін.

Вирішення комплексної проблеми неналежного поводження, зауважила суддя ККС ВС Наталія Марчук, потребує вжиття заходів для підвищення рівня професійної підготовки правоохоронців. Працівники Національної поліції мають розуміти, що будь-які прояви насильства до затриманих є недопустимими, як і толерантне ставлення до подібної поведінки колег.

У свою чергу суди мають боротися з негативним явищем неналежного поводження представників Національної поліції за допомогою судової практики. Приміром, ретельніше розглядати надані сторонами докази й не використовувати протокол слідчого експерименту як основний доказ у справі. Способів отримання зізнання часто не беруть до уваги ані прокурори, ані навіть судді, зазначила Наталія Марчук.

Під час презентації аналітичного звіту Ради Європи відбулося жваве обговорення роботи Державного бюро розслідувань (ДБР) задля розв’язання проблеми неналежного поводження в діяльності Національної поліції України. Створення цього правоохоронного органу передбачене КПК України. Основне його завдання полягає в тому, щоб розслідувати кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді і державні службовці, які обіймають високі посади. Крім того, ДБР остаточно переймає функцію досудового (попереднього) слідства від прокуратури.

Експерти проаналізували значний масив даних, офіційну статистику, практику національних судів, дані медичних закладів щодо випадків жорстокого поводження з метою виявлення та систематизації найпоширеніших причин та проявів жорстокого поводження в діяльності поліцейських в Україні.

Участь у заході взяли представники Ради Європи, секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини, ДБР, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної поліції України, Національної академії внутрішніх справ України, Національної академії прокуратури України, Координаційного центру надання правової допомоги, Національної асоціації адвокатів України, Організацій громадянського суспільства та міжнародних організацій.

Звіт за результатами дослідження містить рекомендації для законодавців, судової системи, прокурорів та ДБР щодо необхідних заходів для усунення проблеми жорстокого поводження в діяльності поліції України.

Дослідження було проведено в рамках Спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні».

За повідомленням прес-служби суду