Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Членам Постійної комісії ВРП з питань ЄСІТС презентовано модуль «Електронний суд»

07 червня 2018, 09:32

6 червня 2018 року у Вищій раді правосуддя для членів Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи проведено тестову презентацію модуля ЄСІТС «Електронний суд».

Участь у презентації взяли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, члени ВРП Ігор Артеменко, Наталя Волковицька, Володимир Говоруха, Тетяна Малашенкова, Віктор Шапран, а також керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар та працівники секретаріату.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький поінформував про затвердження Державною судовою адміністрацією України Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яку доведено до відома Вищої ради правосуддя та погоджено з Державним агентством з питань електронного урядування. Також зазначив, що наразі підготовлене технічне завдання для ЄСІТС.

Під час презентації заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький продемонстрував, як працює модуль «Електронний суд», за допомогою якого громадянин, скориставшись електронним цифровим підписом, може подати електронний позов до суду, сплатити судовий збір, надати суду необхідні документи, отримати судове рішення тощо. Сергій Чорнуцький зазначив, що на сьогодні система «Електронний суд» тестується у 18 пілотних судах у чотирьох регіонах України.

Члени Вищої ради правосуддя та представники секретаріату ВРП мали можливість обговорити проблемні питання щодо функціонального наповнення модуля «Електронний суд», зокрема щодо обов’язкового зазначення даних відповідача, особливостей сплати судового збору, авторозподілу справ, отримання підтвердних документів тощо.

Член ВРП, секретар Постійної комісії ВРП з питань ЄСІТС Тетяна Малашенкова нагадала, що при Вищій раді правосуддя утворено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Предметом діяльності Комісії є визначення напрямів розвитку ЄСІТС і координація роботи органів системи правосуддя щодо її запровадження.

Також до роботи Комісії залучено за згодою Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, Державну судову адміністрацію України, Національну школу суддів України, Верховний Суд, Раду суддів України, Міністерство юстиції України, Генеральну прокуратуру України, Національну поліцію України, Національну асоціацію адвокатів України, Державне агентство з питань електронного урядування України, апеляційні суди, місцеві суди, державне підприємство «Інформаційні судові системи».

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький підтвердив, що Державна судова адміністрація України долучиться до роботи вказаної Комісії.

Керівник служби інспекторів Вищої ради правосуддя Володимир Куценко порушив питання щодо можливості подання до Вищої ради правосуддя за допомогою модуля «Електронний суд» електронної скарги на дії судді.

У свою чергу, Сергій Чорнуцький запевнив, що таку функцію вже прийнято в роботу державним підприємством «Інформаційні судові системи», оскільки Державна судова адміністрації України отримала відповідну ініціативу Вищої ради правосуддя.

Голова ВРП Ігор Бенедисюк застеріг щодо можливої критики Вищої ради правосуддя за надання можливості скаржникам подавати електронні скарги та зазначив: «Ми забезпечимо такі умови, щоб скарга, яка надійшла за допомогою електронного сервісу, містила всі необхідні реквізити і була прийнятною для розгляду Вищою радою правосуддя».

Керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, який нещодавно у складі делегації представників судової влади України здійснив візит до США, зокрема до міст Вашингтона (округ Колумбія) та Лонгв’ю (штат Техас), для ознайомлення із розвитком сучасних технологій автоматизації судочинства та передовими практиками у сфері судового адміністрування, зауважив, що у США після запровадження онлайн-скарг загальна кількість дисциплінарних скарг на суддів збільшилася на понад 20 %.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк подякував заступнику Голови ДСА України Сергію Чорнуцькому за проведену презентацію та здійснену роботу щодо запровадження ЄСІТС.

Водночас він зауважив, що головне для суддів – опрацювати велику кількість документів, які надійдуть до суду. Для цього потрібно створити «кабінет судді», який би давав можливість визначати час засідання, враховуючи наявність вільного залу судового засідання, містив зразки судових рішень, надавав доступ до судової практики, зокрема Верховного Суду.

«Ми маємо створити комфортні умови роботи судді в цій системі, оскільки саме на нього покладено обов’язок через певний час надсилати рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень. Інакше суддя залишається сам на сам із роботою, але так бути не повинно», – застеріг Ігор Бенедисюк.

Водночас Голова ВРП звернув увагу на те, що розробники модуля «Електронний суд» повинні розуміти, що ця система має бути інтегрована з електронними системами органів прокуратури, Національної поліції, органів виконавчої влади тощо.

Учасники зустрічі домовилися й надалі у форматі проведення засідань під егідою новоствореної Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи продовжити роботу над удосконаленням модуля ЄСІТС «Електронний суд», а висловлені зауваження та пропозиції врахувати в робочому порядку шляхом внесення змін до технічного завдання ЄСІТС. 

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у судах, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, їх органах та підрозділах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечує ведення електронного діловодства, в тому числі рух електронних документів у межах відповідних органів та установ між ними, централізоване зберігання процесуальних та інших документів й інформації в єдиній базі даних, обмін документами та інформацією в електронній формі між судами, іншими органами системи правосуддя, учасниками судового процесу, а також проведення відеоконференції в режимі реального часу тощо.

Наказом Голови Державної судової адміністрації України Холоднюка З.В. від 2 березня 2018 року № 99 «Про забезпечення створення і функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» (із змінами та доповненнями) адміністратором ЄСІТС, власником якої є держава в особі Державної судової адміністрації України, визначено державне підприємство «Інформаційні судові системи».

Згідно з пунктом 13 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя, з-поміж іншого, затверджує Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему.

Вища рада правосуддя приділяє значну увагу питанням інформатизації та оптимізації робочих процесів у судах та органах судової влади, тому на виконання своїх повноважень рішенням Вищої ради правосуддя від 10 травня 2018 року № 1370-1/0/15-18 утворено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Переглянути фотоальбом

 Прес-центр судової влади України