Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області залишив без змін рішення яким особу госпіталізовану до психіатричного закладу у примусовому порядку

05 червня 2018, 11:33

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга Б.Л.О. на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 13 квітня 2018 року,  яким заяву КНП «ООМЦПЗ» ООР про надання  психіатричної  допомоги  у примусовому   порядку – задоволено.  Надано  Б.Л.О.психіатричну  допомогу  у примусовому  порядку в умовах стаціонару  КНП «ООМЦПЗ» ООР  для проходження курсу лікування.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, Б.Л.О. подав апеляційну скаргу, у якій просив скасувати рішення суду та відмовити в заяві, посилаючись на недостовірну інформацію, та на порушення судом норм матеріального і процесуального права.

Судом встановлено, що  Б.Л.О.  неодноразово (9 разів) проходив курс лікування у психіатричному закладі в стаціонарних умовах. Являється інвалідом 2-ї групи. Примусове лікування   призначається вдруге.

З історії хвороби хворого вбачається, що  з 22.06.2016 року по 14.07.2016 роки, коли психічний стан погіршився став роздратований, конфліктний,  висловлював  маячні ідеї, не спав  ночами, відмовився від  медикаментів. Виписаний з діагнозом: шизофренія, параноїдальної форми,епізодичний перебіг,стабільний дефект  в емоційно-вольовій  та інтелектуальній  сферах. Після виписки находився дома, не працював, приймав лікування нерегулярно.

07.04.2018 року Б.О.Л.(батько)  звернувся до головного лікаря КНП «ООМЦПЗ» ООР та просив госпіталізувати  сина в зв’язку з загостренням хвороби, неадекватною поведінкою, зокрема проявами агресії: вирвав  батарею опалення, порвав в своїй кімнаті книги, по квартирі ходив без одягу, постійно говорить про свою вину.

Відмовляючи в задоволені апеляційної скарги,  колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області  виходила з того,  що, згідно висновку комісії лікарів-психіатрів в зв’язку з наявністю психічного захворювання існує  потенційна можливість загрози для себе та оточуючих, Б.О.Л. має потребу  в стаціонарному  лікуванні  в КНП «ООМЦПЗ» ООР

У відповідності до  «Принципів захисту осіб  з психічними захворюваннями та поліпшення  психіатричної допомоги»,схвалених  Резолюцією Генеральної  Асамблеї № 46/119 від 17 грудня 1991 року  в принципі 6 зазначено, що « будь-яка особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в якості пацієнта у примусовому порядку, або особа, вже госпіталізована як пацієнт у добровільному порядку, може триматися як пацієнт у психіатричному заклад у примусовому порядку тоді й тільки тоді, коли уповноважений для цієї мети відповідно до закону кваліфікований фахівець, який працює в області психіатрії, встановить відповідно до принципу 4, наведеного вище, що ця особа страждає на психічне захворювання, і визначить, що:(а) внаслідок цього психічного захворювання існує серйозна загроза заподіяння безпосередньої або неминучої шкоди цій особі або іншим особам, або         

(б)       у  випадку  особи, чиє психічне захворювання є тяжким, а розумові здібності ослабленими, відмова від госпіталізації або тримання даної особи в психіатричному закладі може призвести до серйозного погіршення її здоров’я або унеможливить застосування належного лікування, яке може бути здійснене лише за умови госпіталізації до психіатричного закладу відповідно до принципу найменш обмежувальної альтернативи.

Крім цьго,  відповідно до ст.14 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа, яка страждає на психічний розлад,може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її  усвідомленої  згоди або без згоди її законного представника,якщо її обстеження або лікування можливі лише  в стаціонарних умовах,та при встановленні в особи  тяжкого психічного розладу,в наслідок чого вона:вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії,що являють собою безпосередню небезпеку для неї  чи оточуючих,або неспроможна самостійно  задовольнити  свої основні  життєві потреби на рівні,який забезпечує її життєдіяльність.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Б.Л.О колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила  апеляційну скаргу – залишити без задоволення, рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 13 квітня 2018 року  – залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 523/4937/18

 

За повідомленням прес-служби суду