Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Валентина Данішевська представила ВС на VIII Конференції голів верховних судів країн Центральної і Східної Європи

30 травня 2018, 17:49

VIII Конференція голів верховних судів країн Центральної і Східної Європи (далі – Конференція) відбулася 27–30 травня 2018 року в м. Вільнюсі. У Конференції взяли участь голови верховних судів двадцяти країн.

Привітав гостей і відкрив Конференцію Голова Верховного суду Литви Рімвидас Норкус. Виступили також інші представники влади.

«Захід такого рівня покликаний стати платформою для обговорення найбільш важливих судово-правових питань та сприяти ідеям модернізації роботи судової системи у Центральній та Східній Європі. Верховний суд Литви робить внесок, щоб Конференція і надалі слугувала простором для співробітництва суддів у сфері визначення найкращих практик, а також подолання сучасних викликів», – зазначив Голова Верховного суду Литви.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська у доповіді «Механізми фільтрів касаційних скарг до Верховного Суду» розповіла про нові фільтри, що були запроваджені у зв’язку із внесенням змін до процесуальних кодексів у 2017 році, зокрема про фільтр «малозначних справ». Голова ВС наголосила на важливості для України вивчення досвіду застосування процесуальних фільтрів у інших країнах з огляду на значну кількість справ, що перебувають на розгляді у Верховному Суді. Також під час виступу Валентина Данішевська ознайомила присутніх із досягненнями судової реформи в Україні.

До складу української делегації увійшли голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та начальник  відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Модераторами заходу виступили  суддя Апеляційного суду США Джон Уокер, який є одним із засновників Конференції, суддя Суду справедливості Європейського Союзу Віргіліюс Валанчюс та старший окружний суддя Дев’ятого апеляційного окружного суду США Дж. Кліффорд Уоллес.

Для обговорення були запропоновані такі теми: покращення якості адміністрування у верховному суді (управління справами, зменшення кількості нерозглянутих справ, спеціалізація); застосування фільтрів звернень до верховних судів; підготовка типового кодексу поведінки суддів; зв’язок судової влади з іншими гілками державної влади, проблематика судової незалежності; виконання рішень Європейського суду з прав людини в національних правових системах; участь представників ЗМІ у судових засіданнях, комунікація судів і медіа.

Конференція була заснована у Празі, де й відбувся перший захід. Одним з основних організаторів Конференції виступає Інститут «Правова ініціатива у Центральній Європі та Євразії» (CEELI-Інститут, м. Прага), який зосереджує увагу на зміцненні принципу верховенства права у світі. CEELI-Інститут, безумовно, робить значний внесок у процес організації та подальшої роботи цього проекту. З 2011 року Конференція проводиться щорічно у різних країнах Центральної та Східної Європи.

За повідомленням прес-служби суду