Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стягнення аліментів на утримання дитини: моніторинг даних Херсонського міського суду Херсонської області

30 травня 2018, 11:31

Цього року на законодавчому рівні було посилено відповідальність батьків за несплату аліментів своїм дітям, та підвищено допустимі суми стягнення аліментів, що зумовило актуальність даного питання.

Конституцією України визначено що батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Цей обов'язок виникає у батьків з часу народження дитини та продовжується до її повноліття. Обов'язок батьків утримувати дітей до досягнення останніми повноліття, крім конституційного обов'язку, визначено Сімейним Кодексом України.

Статтею 181 СК встановлені способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину: за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь в її утриманні у грошовій та (або) натуральній формі. А за відсутності домовленості між батьками — за рішенням суду.

Подання позову про стягнення аліментів відбувається за місцем проживання позивача або за місцем проживання відповідача. Право на вибір суду належить особі, що подає позов. У справах про стягнення аліментів позивачі звільняються від сплати судового збору.

Розмір аліментів має бути необхідним і достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Актуальні розміри мінімального прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку наведені у ст. 7 Закону України від 07.12.17 р. № 2246 «Про Державний бюджет на 2018 рік».

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у 2018 році становить:

На сьогодні розмір аліментів на дитину становить:

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду з дня пред'явлення позову.

Суд за заявою одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері/батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Станом на 30 травня 2018 року в провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебувало 455 цивільних справ про стягнення аліментів: 201 позовну заяву було розглянуто та по 178 позовним заявам було винесено рішення про задоволення позову, до стягнення було присуджено 148088 грн.

На даний час в провадженні Херсонського міського суду на стадії судового розгляду перебуває 254 матеріалів цивільних справ по даній категорії.

 

За повідомленням прес-служби суду