Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

6 438 грн. пені сплатить чоловік за прострочення виконання зобов’язання по сплаті аліментів

29 травня 2018, 09:31

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Тихоновою Наталею Станіславівною закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про зміну способу стягнення аліментів, стягнення пені за прострочення виконання  зобов’язання.

 

Так, відповідно до рішення суду, 22 січня 2018 року позивач Б. звернулась із вказаним позовом до відповідача Л., Вітовського РВДВС ГТУЮ у Миколаївській області, яким просила змінити спосіб стягнення аліментів на утримання неповнолітнього сина, 2009 р. н., та стягувати з нього аліменти в розмірі 1/4 частки всіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно до досягнення дитиною повноліття, а також пеню за прострочення виконання аліментного зобов’язання на утримання сина в розмірі  9 000,00 грн.

Вказувала на те, що відповідно до Рішення суду з відповідача на її користь було стягнуто аліменти на утримання  неповнолітнього сина Кирила в твердій грошовій сумі в розмірі 300 грн. щомісячно, починаючи з 31.01.2012 року і до досягнення дитиною повноліття. Проте, у зв’язку з великими витратами на утримання дитини визначений розмір аліментів є недостатнім та не відповідає законодавчо встановленому мінімуму. А також зазначений обов’язок, щодо сплати аліментів відповідач виконував не належним чином, в зв’язку з чим утворилась заборгованість, яка за розрахунками, за період з липня 2015 року по грудня 2017 року, становить 42 591 грн. Однак, оскільки законодавцем встановлено, що сума пені не може бути більшою аніж 100% загальної заборгованості, просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 9 000 грн.

 

В судовому засіданні позивач заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, наполягала на їх задоволенні.

Відповідач в судове засідання не з’явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином. Причини неявки суду не повідомив. Своїм правом на подання відзиву не скористався.

Представник Вітовського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області в судове засідання не з’явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином. Причини неявки суду не повідомив. Своїм правом на подання відзиву не скористався.

 

Відповідно до Свідоцтва про народження відповідач Л. та позивач Б.  є батьками Кирила, 2009 року народження.

29 лютого 2012 року  Ленінським районним судом м. Миколаєва було постановлено рішення по справі за позовом Б. до Л. про стягнення аліментів, відповідно до якого позовні вимоги задоволено частково. А саме стягнуто з відповідача на користь позивача аліменти на утримання сина Кирила, 2009 року народження в твердій грошовій сумі в розмірі 300 грн. щомісячно,  починаючи з 31 січня 2012 року до досягнення ним повноліття.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилалася на те, що аліментів, які було стягнуто з відповідача за рішенням суду від 29.02.2012 р. у розмірі 300 грн. 00 коп. на сина  Кирила  – недостатньо,  оскільки на теперішній час потреби дитини є значно більшими, відбулось стрімке  збільшення  цін  та вказаних коштів не вистачає на його утримання. Означене призвело до погіршення матеріального становища матері із сином.

 

Суд не переглядав постановлене раніше рішення, а визначив достатність рівня матеріального забезпечення неповнолітніх дітей та матеріального становища сторін від часу ухвалення такого рішення,  з урахуванням доказів, наданих сторонами по справі,  приймаючи до уваги  потреби дітей на   утримання, що  забезпечує високий рівень їх життєдіяльності, суд вважає за можливе, в межах позовних вимог, збільшити розмір аліментів  на утримання неповнолітнього, визначивши його у розмірі 1/4 частки від усіх видів заробітку ( доходу) відповідача, щомісячно,  але не менше 50 % прожиткового мінімуму, встановленого на дитину відповідного віку, починаючи з дня набрання рішенням законної сили до досягнення ним повноліття.

Вказаний розмір аліментів, на думку суду буде найбільш відповідати інтересам дитини,  при цьому  не порушує прав відповідача.

 

Загальний розмір пені за прострочення сплати аліментів є сумою пені, нарахованої окремо за кожен місяць періоду, у якому було допущено прострочення сплати аліментів.

Розмір пені який підлягає стягненню з відповідача складає (1% від добутку простроченої суми аліментного платежу за місяць та загальної кількості днів прострочення, окремо за кожен місяць), тобто, неустойка (пеня) за один місяць рахується так: заборгованість за аліментами за місяць помножена на 1 % пені і помножена на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожен із прострочених платежів (за кожен місяць).

З огляду на те, що аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов’язку буде різним, а отже, кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною.

Таким чином, пеня, яка підлягає стягненню з відповідача за період з липня 2015 р. до 08.07.2017 р., становитиме 2 214 грн. 00 коп.

Щодо нарахування пені по сплаті аліментів відповідачем за час з 08.07.2017 р. по 31.12.2017 р. (дата, визначена позивачем), то суд вважає, що її необхідно розраховувати за положеннями ч.1 ст. 196 СК України в редакції, чинній з 08.07.2017 р., згідно якої у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Згідно вказаних положень законодавства сума заборгованості відповідача по аліментам за період з 08.07.2017 р. по 13.03.2018 р. (дата виконання зобов’язання по сплаті аліментів) складає 2 400 грн. 00 коп. (10 283 грн. 87 коп. – 7 883 грн. 87 коп. (заборгованість станом на 01.07.2017 р.)), кількість днів прострочення – 176 днів (з 08.07.2017 р. по 13.03.2018 р.), відповідно сума пені по заборгованості за аліментами за даний період складатиме 4 224 грн. 00 коп.

Отже, з огляду на викладене та враховуючи положення чинного законодавства на момент розрахунку пені, вона підлягає до сплати відповідачем в загальному розмірі 6 438 грн. 00 коп.

За таких обставин, дослідивши всі надані докази в сукупності, суд дійшов висновку про часткове задоволення вимог.

 

Заочне рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень ( справа № 489/230/18).

 

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

За повідомленням прес-служби суду