Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Скадовського районного суду Херсонської області взяли участь у круглому столі з учнями ОЗСНВК «Академічна гімназія»

18 травня 2018, 15:44

18 травня у приміщення ОЗСНВК «Академічна гімназія» відбувся круглий стіл за участю судді-спікера Скадовського районного суду Херсонської області Сергія Пухальського, помічника голови суду Олени Шабрацької, викладача  правознавства Олександра Сокола  та учнів  9-В класу гімназії.

Такий незвичний захід, під час якого молоді люди мали змогу почути відповіді на ті запитання правової тематики, які цікавлять саме їх, проводився вперше.

Причиною проведення такого заходу стало те, що при проведенні «Днів відкритих дверей»,  діти знаходяться у незвичній для них обстановці і часто соромляться задавати питання, які їх турбують. Нажаль, не задавши питання, діти починають шукати їх у інших джерелах, де інформація може бути, у кращому випадку, просто не об’єктивно.

Усвідомлюючи важливість діалогу з молоддю, було прийнято рішення проведення заходу, під час якого молоді люди отримали б відверті та правдиві відповіді на свої запитання.

Так, учні отримали від викладача завдання: написати питання, правового характеру, до  суддів, на  які діти хотіли б почути відповіді. Опрацювавши ці запитання,  а їх виявилося більше 90, Олександр Сокол  надав представникам суду  47 унікальних запитань від учнів до судді.

 

Під час круглого столу  суддя Сергій Пухальський намагався максимально детально відповісти  на запитання учнів. Молоді люди  почули обґрунтовані відповіді на такі запитання:

- що буде, якщо у школі розбити вікно?

- за тяжкий злочин дають до 10 років, як визначити конкретну кількість років?

-  якщо дитина якій 13 років хоче влаштуватися на літо на роботу але батьки цього не знають і, в результаті, не дали власнику, до якого влаштовується дитина, ніякої згоди,і дитину прийняли на літню роботу,чи можуть власнику виписати штраф?

- чому було заборонено такі он-лайн сервіси як mail.ru,vk.com але покарання за їх використання не було призначене?

- чи є поліграф доказом у суді?

- як довго може тривати судове засідання?

Були і запитання, які стосуються безпосередньо роботи судді:

- хто або що може вплинути на Ваше рішення?

- які якості Ви виробили під час роботи?

- які почуття Ви відчуваєте під час винесення вироку?

- що потрібно щоб стати суддею?

- складно бути суддею?

- чому Ви вирішили стати суддею?

- чи виникає у Вас жалість до осуджених підлітків?

Окремо,  відверту розмову з учнями на тему корупції провела Олена Шабрацька.

 

 

Те, що тема корупції є болючою для українського суспільства говорила і кількість запитань на цю тему від учнів. Дітей турбували питання і про те, яке покарання чекає на суддю, який вчинить корупційне діяння, і про те, як побороти корупцію.

Олена Шабрацька зазначила, що проблема корупціє є однаково болючою для   будь-яких напрямків діяльності: і для суддівської спільноти, і для лікарів, і для вчителів, і для інженерів, тому треба бути об’єктивними, не можна звинувачувати у корумпованості всіх людей однієї професії.

«Сказати , що всі без винятку лікарі, чи всі без винятку судді корупціонери, це все одно, що назвати всіх учнів всіх дев’ятих класів двоєчниками та прогульниками», - наголосила Олена Шабрацька.

Корупція - це спільна проблема, яку треба вирішувати, з якою треба боротися спільними зусиллями. І починати боротьбу кожен має з себе – не приступати Закону, вчинивши правопорушення не намагатися незаконно уникнути відповідальності за свої вчинки.

 

 

Нажаль, відповісти на всі запитання не вистачило часу. Сподіваємося що такі заходи з початком нового шкільного року проводитимуться частіше, а відверті бесіди правової тематики сприятимуть розвитку правосвідомості молоді та навчать їх не соромитися і ставити правильні запитання.

Бажаємо всім учням успішно закінчити  учбовий рік та добре відпочити під час канікул! 

Фотографії заходу можна переглянути у Фотогалереї за посиланням.

За повідомленням прес-служби суду