Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука О.С. у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності 

17 травня 2018, 16:10

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що до Вищої ради правосуддя 10 травня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука О.С. (на фото) від здійснення правосуддя строком на два місяці у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності. До клопотання долучено копії матеріалів, якими обґрунтовано його доводи.  

Як зазначено у клопотанні, детективами Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 27 жовтня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України.

Суддя Ющук О.С. підозрюється в одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення його колегою Сівчуком А.Є. у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стосовно Зажицького Р.Я.

20 березня 2018 року судді Ющуку О.С. повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 КК України, складену та підписану заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 2 травня 2018 року № 1300/0/15-18 тимчасово, до 20 травня 2018 року, відсторонено суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука О.С. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

У клопотанні вказано, що мотивами необхідності продовження строку тимчасового відсторонення судді Ющука О.С. від здійснення правосуддя є продовження існування обставин, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді. На думку представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, перебуваючи на посаді судді Луцького міськрайонного суду Волинської області і здійснюючи правосуддя, Ющук О.С. матиме можливість впливати на свідків у кримінальному провадженні та протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.  

Крім того, у клопотанні зазначено про ряд слідчих та процесуальних дій, які необхідно провести для повного, всебічного та неупередженого з’ясування всіх обставин вчинення злочину.

Постановою заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 16 травня 2018 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000736 до чотирьох місяців, тобто до 20 липня 2018 року.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Вадима Беляневича, представника Генеральної прокуратури України – прокурора першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Віталія Шкрума; суддю Олега Ющука та його представників: адвокатів Сергія Полячука та Олександра Корюкіна, ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, продовжити на 2 місяці строк тимчасового відсторонення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука Олега Сергійовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

 Прес-центр судової влади України