Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація КСУ бере участь у Третьому Конгресі Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів

16 травня 2018, 10:29

Делегація Конституційного Суду України у складі Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука, суддів КСУ Сергія Головатого та Віктора Кривенка перебуває з робочим візитом у Грузії з метою участі у Третьому Конгресі Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів «Роль конституційних судів у європейському інтеграційному процесії».

Захід організовано Конституційним Судом Грузії в рамках головування в Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорноморського морів, за підтримки Венеціанської комісії Ради Європи.

У Конгресі беруть участь представники конституційних судів – членів Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів, судді органів конституційної юрисдикції іноземних держав, представники міжнародних організацій та дипломатичного корпусу.

Під час конференції обговорюватимуться актуальні питання конституційного судочинства, зокрема, гармонізація національного і європейського законодавства та національні конституційні межі європейського інтеграційного процесу.

В рамках заходу Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук представить доповідь на тему: «Гармонізація національного законодавства з acquis communautaire».

 

Довідково. Декларація про створення Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів була підписана у жовтні 2015 року у місті Вільнюс очільниками конституційних судів України, Грузії, Литви, Молдови.

Відповідно до цієї декларації країни-учасники визнають необхідність зміцнення незалежності конституційних судів та еквівалентних їм інститутів як суттєвого фактора у забезпеченні демократії, верховенства права, а також верховенства Конституції, поділяють спільну мету щодо сприяння обміну інформацією стосовно кращих юридичних практик у галузі конституційного права тощо.

Згідно зі Статутом цілями Асоціації є сприяння захисту прав людини та основних свобод, гарантування демократичних принципів та цінностей, забезпечення і реалізація принципів верховенства права, сприяння незалежності конституційних судів у здійсненні конституційного правосуддя, співпраця та обмін досвідом серед членів.

Головування в Асоціації здійснюється очільником кожного члена Асоціації строком на один рік. Ротація держав, представлених членами Асоціації, відбувається в алфавітному порядку.

Конституційний Суд України головував в Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів у 2017 році. А з 1 січня 2018 року Конституційний Суд України передав головування в Асоціації Конституційному Суду Грузії.

4 квітня 2018 року до Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорноморського морів приєднався Конституційний Трибунал Республіки Польща.

 За повідомленням прес-служби суду