Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відправлено за ґрати крадіїв худоби

15 травня 2018, 09:15

07 травня 2018 року суддею Дробинським О.Е. було розглянуто справу про кримінальне провадження по обвинуваченню громадян «Г», «М» та «Ч» в скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.185 (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому), ч.5 ст.185 (Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України.

Обставини справи: Обвинувачені «Г», «М» та «Ч» в період часу з 18 березня 2016 року по 27 січня 2017 року, вчинили ряд кримінальних правопорушень, пов’язаних з таємним викраденням свійських тварин (корів, бичків, телят, коней).

Під час судового розгляду кримінального провадження обвинувачені «Г», «М» та «Ч» визнали свою вину повністю та підтвердили вчинення ними даних злочинів.

Підстав для сумнівів в показаннях обвинувачених у суду немає, так як дані показання обвинувачених «Г», «М», «Ч», суд знаходить достовірними та логічними, які підтверджені за допомогою інших доказів, які досліджені судом в судовому засіданні.

Аналізуючи пред`явлене обвинуваченим «Г», «М», «Ч» обвинувачення за ч.5 ст.185 КК України, з кваліфікуючою ознакою вчинення даних злочинів у складі організованої групи, з комплексом досліджених в судовому засіданні доказів, суд з`ясувавши зміст і спрямованість умислу обвинувачених, виходив із сукупності всіх обставин вчинених ними діянь, матеріалів кримінального провадження, враховує поведінку обвинувачених, що передувала подіям вчинення злочинів, інкримінованих обвинуваченим. Визначальним при цьому стало суб`єктивне ставлення обвинувачених до наслідків своїх дій, які були розпочаті з прямим умислом та були безпосередньо спрямовані на таємне викрадення чужого майна за попередньою змовою групою осіб, в подальшому повторно, як з проникненням у приміщення чи сховища, так і без проникнення у приміщення чи сховища, де знаходилося чуже майно, яке вони незаконно обертали на свою користь.

Суд вважав за необхідне змінити кваліфікацію злочинів обвинуваченим, які були кваліфіковані на досудовому слідстві органом досудового розслідування та прокурором в судовому засіданні за ч.5 ст.185 КК України, з ч.5 ст.185 КК України на ч.2 та ч.3 ст.185 КК України, так як в судовому засіданні не була доведена вина та умисел обвинувачених «Г», «М», «Ч» на таємне викрадення чужого майна з кваліфікуючою ознакою його вчинення організованою групою.

Таким чином, оскільки в ході судового розгляду кримінального провадження не було встановлено у діях обвинувачених «Г», «М» та «Ч» тих ознак, які вказували б на вчинення злочинів саме організованою групою, мети її створення, правил поведінки та характеру стосунків, які б забезпечували її зорганізованість, суд прийшов до висновку, що обвинувачені при вчинені вищевказаних кримінальних правопорушень діяли не у складі організованої групи, а за попередньою змовою групою осіб.    З урахуванням всіх обставин кримінального провадження, суд прийшов до висновку, що кожному із обвинувачених має бути призначено основне покарання в виді позбавлення волі відповідно до меж, передбачених санкціями ч.2 ст.185 та ч.3 ст.185 КК України, за сукупністю злочинів, із застосуванням вимог ч.1 ст.70 КК України, які будуть необхідними і достатніми для виправлення обвинувачених та попередження вчинення ними нових злочинів.

Враховуючи, що позови потерпілих «А», «Д», «З», «М», «М», «Г», «К», в частині відшкодування заподіяної матеріальної шкоди, випливали з обвинувачення, визнаного судом доведеним, суд розглянув питання цивільного позову кожного із даних потерпілих в частині відшкодування матеріальної шкоди з дотриманням вимог ст.1166 ЦК України, а в частині відшкодування моральної шкоди з дотриманням вимог ст.1167 ЦК України, з врахуванням повного визнання кожним із обвинувачених розміру позовних вимог в частині заподіяння ними моральної шкоди.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 369 – 380 КПК України, суд ухвалив остаточно: - до відбування покарання обвинуваченій «Г» призначити 03 /три/ роки позбавлення волі; - до відбування покарання обвинуваченому «М» призначити 05 /п’ять/ років позбавлення волі; - до відбування покарання обвинуваченому «Ч» призначити 04 /чотири/ роки позбавлення волі. На даний час по даній судовій справі апеляційну скаргу не подано.

За повідомленням прес-служби суду