Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Великі права маленької дитини - Голова РСУ зустрівся з школярами київської школи №274

14 травня 2018, 17:12

Сьогодні, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зустрівся з школярами спеціалізованої загальноосвітньої школи №274 І-ІІІ ступенів Дарницького району міста Києва з поглибленим вивченням іноземних мов.

Спочатку були другокласники – відкриті та непосидючі, безпосередні та кмітливі, привітні і допитливі. Вони зустріли Олега Ткачука з неприхованою цікавістю і в очікуванні захоплюючих історій. "Це справжній суддя! Живий! І зовсім не сердитий" – навіть не пошепки ділилися враженнями діти. Далі більше. Пан суддя сів на останню парту, аби не перекривати дітям вчительку, й разом з усіма, уважно, почав слухати урок.

В очікуванні обіцяних історій діти без зупину крутили своїми голівками, одночасно запрошуючи і підганяючи суддю до розмови. І вона почалася… Почалась з читання вголос статті 3 Конституції України, де "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю".

- А чи знаєте ви про свої права? – звернувся Олег Ткачук до учнів.

- Знаємо! - дружно відповіли діти і вгору піднявся ліс рук. Кожен, навипередки, хотів розказати про свої права.

Право на мирне життя, на освіту, на захист, на розвиток, на безпеку, на ім'я і громадянство. Це неповний перелік прав, про які діти розказали судді Верховного Суду, додавши, що ці права їм повинні забезпечити дорослі.

А ще вони говорили про мову. – Ми громадяни України, то ж мова у нас українська. Її ми вчимо і нею розмовляємо, але маємо право на вивчення інших мов, через це і прийшли вчитися до нашої школи, - щебетала малеча. Так продовжувалося до дзвінка, що сповістив про закінчення уроку. Школярики зграйкою вилетіли з класу, обговорюючи урок із справжнім суддею, і кожен з них голосно обіцяв розказати про нього батькам та про те, що порушувати права дитини не можна.

З семикласниками, як зізнався Олег Ткачук, було складніше. Вони скептичні, мають певний досвід життя у соціумі, переконані у своїй правоті та захоплені Гаррі Поттером, вважайте – чарівниками.

Разом з тим, їх цікавило: "Яким буде покарання, якщо перестрибнути турнікет в метро?", "Якщо не буде судів, то буде самосуд?", "А звідки взагалі беруться ці строки? Чому за одне порушення закону дають 5, а за інше 7 років?", "Скільки злочинів вчиняється в Україні?", "Скільки коштує ваш годинник?", "Ви з багатої родини, раз стали суддею Верховного Суду" – і це ще не все.

Учні сьомого класу ставили цікаві та гострі питання. Тому, це не був монолог людини, яка досягла вершин правничої кар'єри. Це був діалог між досвідом та юнацьким максималізмом, за яким ховалося щире бажання досягнути своїх життєвих висот, хоча, у більшості своїй, з висотами семикласники ще не визначилися. Вони про них мріють.

"Я вражений цими дітьми. Після спілкування з ними я вкотре переконуюсь – у нашої держави велике і захищене майбутнє. А своїм колегам я беззаперечно рекомендую – спілкуйтесь з молоддю, школярами і студентством, діліться своїм досвідом, своїм шляхом до життєвих висот. Станьте для них авторитетом, як у житті, так і у виборі професії", - сказав Голова Ради суддів України і додав: " А ще – не відмовляйтеся робити з ними селфі".

За повідомленням прес-служби РСУ