Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області повідомили ВРП про втручання з боку представників Австрійського підприємства у формі ТзОВ «Рабмер Україна»

14 травня 2018, 15:06

Судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Курус Руслана Іванівна, Крамар Орест Володимирович та Нагірна Олеся Богданівна зазначають, що у провадженні суду перебуває кримінальна справа за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених частиною п’ятою статті 191, частиною другою статті 222, частиною третьою статті 358, частиною другою статті 366 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; шахрайство з фінансовими ресурсами; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів; службове підроблення).

Під час судового засідання 26 квітня 2018 року представниками цивільного позивача австрійського підприємства у формі ТзОВ «Рабмер Україна» заявлено клопотання про відвід головуючого судді Курус Р.І. з тих підстав, що цивільний позивач подав апеляційну скаргу на постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 27 лютого 2018 року, однак головуючий суддя не направила зазначену справу разом з апеляційною скаргою на розгляд апеляційного суду, а листом від 13 березня 2018 року повідомила цивільного позивача про те, що питання щодо направлення вказаної апеляційної скарги на розгляд апеляційного суду Львівської області буде вирішуватись відповідно до вимог статей 351−354 Кримінального процесуального кодексу України (в редакції 1960 року) після постановлення кінцевого рішення у справі.

У зв’язку з такими діями головуючого, як зазначається у повідомленні, подано скаргу до ВРП на дії судді.

Наголошується, що скаргу було подано адвокатом, який участі у цій справі не брав і в судових засіданнях присутнім не був. На думку представників цивільного позивача, зазначений факт не дасть можливості судді Курус Р.І. залишитись об’єктивною та неупередженою щодо цивільного позивача та результатів розгляду справи. У задоволенні відводу було відмовлено.

У подальшому були заявлені відводи всьому складу суду через те, що судом неправомірно не були прийняті письмові постанови щодо клопотань, заявлених цивільним позивачем та прокурором.

Водночас, за словами суддів, під час обговорення учасниками справи клопотань про відвід захисниками підсудних  адвокати повідомили суд про звернення представників цивільного позивача − австрійського підприємства у формі ТзОВ «Рабмер Україна» до Президента України Петра Порошенка та Президента Австрії – Александра ван дер Беллена, у яких перших осіб України та Австрії повідомляють про втручання у здійснення правосуддя під час судового розгляду зазначеної вище кримінальної справи.

На думку суддів Курус Р.І., Крамара О.В. та Нагірної О.Б., систематичне заявлення відводів суддям свідчить про умисне затягування розгляду кримінальної справи, зловживання своїми процесуальними правами, саме у такий спосіб було відведено повний склад суддів Самбірського міськрайонного суду Львівської області.

 Судді повідомляють, що про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя стало відомо під час судового засідання 26 квітня 2018 року під час оголошення представниками цивільного позивача заяв про відвід головуючого і всього складу суду та обговорення таких клопотань учасниками справи.

Курус Р.І., Крамар О.В. та Нагірна О.Б. вважають такі дії представників австрійського підприємства у формі ТзОВ «Рабмер Україна», у тому числі адвоката, неприпустимими, протиправними та такими, що створюють тиск на суддів з метою прийняття судом «зручного» для скаржника рішення, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України