Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Тернівському районному суді м. Кривого Рогу проведено семінар «Правила спілкування з особами з інвалідністю та з іншими маломобільними групами населення»

14 травня 2018, 14:14

     11 травня 2018 року  для працівників апарату Тернівського районного суду м. Кривого Рогу відбувся навчальний семінар на тему: «Правила спілкування з особами з інвалідністю та з іншими маломобільними групами населення».

    Навчання проводили керівник апарату суду Яна Стрельцова та головний спеціаліст суду Любов Ковалєвська.

    Актуальність такої тематики визначена тим, що люди з інвалідністю є споживачами таких самих послуг, як і люди без інвалідності. Ця категорія громадян так само звертається до суду, але при цьому вимагає розуміння у спілкуванні та зосередження уваги на людині, а не на її інвалідності. Отже, належна комунікація, тобто етика спілкування з мало мобільними групами населення, дуже важлива під час надання допомоги.

    Керівник апарату суду Яна Стрельцова нагадала працівникам суду, що не всі люди з інвалідністю користуються візками. Наприклад, є особи з порушеннями зору, слуху; люди з порушеннями опорно-рухового апарату, які під час ходи можуть використовувати допоміжні засоби, як то паличка, милиці, а також люди з ментальними порушеннями. Крім того, є набагато більше людей з «непомітними» чи «прихованими» ураженнями, як то артрит, серцеві захворювання, ускладнене дихання тощо. Також розповіла про етику спілкування та взаємодію з різними категоріями маломобільних груп населення.

    «Перше й найголовніше необхідно побачити людину та зрозуміти її потреби, які можуть бути різними, але наш підхід до задоволення потреб повинен залишатися однаковим для всіх» - наголосила керівник апарату суду Яна Стрельцова.

     Наприкінці заходу головний спеціаліст суду Любов Ковалєвська відмітила, що 16 січня цього року Президент України Петро Порошенко підписав ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким із законодавства України виключено вжиток терміну «інвалід» та замінено терміном «особа з інвалідністю». Таким чином, Закон привів норми діючого законодавства у відповідність до положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Запроваджуючи у вжиток термін "особа з інвалідністю", перш за все, акцент робиться на людині, а не на її інвалідності.

 За повідомленням прес-служби суду