Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар на тему: «Реалізація проекту «Електронний суд» - алгоритм дій»

22 серпня 2013, 11:49

 

   21 серпня 2013 року в м. Києві відбувся семінар на тему: «Реалізація проекту «Електронний суд» - алгоритм дій». Семінар організовано Державною судовою адміністрацією України спільно із Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація адвокатів України».
   У роботі семінару взяли участь представники Державної судової адміністрації України, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація адвокатів України», Міністерства доходів і зборів України, Міністерства юстиції України, державного підприємства «Інформаційні судові системи», Проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя», Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз», адвокати, інші зацікавлені особи.
    Учасники семінару обговорили питання впровадження пілотного проекту «Електронний суд», проблемні питання, які виникають при розробці та використанні окремих режимів роботи системи, а також висловили пропозиції щодо можливостей удосконалення проекту.
   Президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація адвокатів України» Ольга Дмитрієва відзначила, що  можливість спілкуватися з судом електронними засобами – це, безумовно, крок у майбутнє. Асоціація адвокатів докладе максимум зусиль для популяризації цієї системи.
     Начальник управління з питань судового діловодства ДСА України Олександр Слоніцький зазначив, що запровадження проекту «Електронний суд» забезпечить безперервність судового процесу з використанням новітніх інформаційних технологій, організацію повного циклу електронного документообігу в судовій системі (від підготовки до підписання та відправлення документів сторонам судового процесу, а також іншим судам та державним органам і установам) та надасть можливість не виходячи з дому або офісу, надсилати до суду підписану електронним цифровим підписом позовну заяву, апеляційну або касаційну скаргу разом з пакетом відповідних документів за допомогою мережі Інтернет, тобто здійснити відкриття провадження за допомогою електронних засобів здійснювати подальші процесуальні дії в рамках провадження в середовищі електронного документообігу, своєчасно і оперативно отримувати інформацію про рух справи, ознайомлюватись із матеріалами справи, одержувати інформацію про результати провадження в електронному вигляді, судам надсилати  сторонам процесу повістки засобами мобільного зв’язку (SMS-повідомлення), покращити інформаційний обмін з іншими державними органами в частині отримання інформації у справах, що знаходяться у провадженні суду, формувати у повному обсязі електронну справу та працювати з нею у суді.
     Підводячи підсумки семінару, учасники заходу відзначали, що запровадження проекту «Електронний суд» - це суттєва та позитивна новація, завдяки якій знизяться матеріальні затрати на судові справи та можна уникнути непродуктивних витрат часу. Крім того, організаторами семінару було запропоновано продовжити обговорення проекту серед юридичної спільноти в мережі Інтернет, а також організовувати додаткові заходи з метою популяризації та прискорення впровадження електронного судочинства в Україні.