Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нероз’яснення прокурором обвинуваченому його права на розгляд справи судом присяжних стало підставою для повернення обвинувального акта прокурору

11 травня 2018, 13:16

Повідомляємо, що 03.05.2018 року Красноармійським міськрайонним судом Донецької області  проведено підготовче судове засідання у кримінальному провадженню відносно  4-х  чоловіків,  які обвинувачується у скоєнні низки злочинів, а саме, замаху на вбивство з хуліганських мотивів групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї та вчинення хуліганства групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї.

За насідками проведеного засідання судом постановлено ухвалу про:

  • зміну обвинуваченому А. запобіжного заходу у виді застави на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, узявши А. під варту у залі суду негайно, у зв’язку із  зустріччю із свідком у кримінальному провадженні  та змушенням змінити раніше надані покази під час досудового розслідування на його користь.

Заставу, внесену за обвинуваченого А. у сумі 96 000 грн. звернуто в дохід держави;

  • зміну обвинуваченому Г. запобіжного заходу у виді застави   на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, узявши Г. під варту у залі суду негайно, у зв’язку із  зустріччю із свідком у кримінальному провадженні  та змушенням змінити раніше надані покази під час досудового розслідування на його користь.

Заставу, внесену за обвинуваченого Г. у сумі 96 000 грн. звернуто в дохід держави;

  • відмову прокурору в задоволенні клопотання про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Ш., у зв’язку із не доведенням прокурором  твердження, що обвинувачений Ш. намагався  чинити тиск на  потерпілих  та  свідків чи інших учасників  кримінального провадження;
  • задоволення клопотання обвинуваченого Ш. про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт строком на  2 місяця із покладенням  обов’язків:  прибувати за кожною вимогою до суду, не відлучатись з місця проживання без дозволу  суду  цілодобово, здати на зберігання  до відповідних органів державної влади свій  паспорт (паспорти) для виїзду за кордон;
  • повернення обвинувального акта прокурору, у зв’язку із недотриманням прокурором вимог ч. 1 ст. 384 КПК України та не роз'ясненням обвинуваченому Ш., який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, за яке передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі, про можливість  розгляду кримінального провадження судом присяжних.

На підставі наведеного обвинувальний акт відносно Ш. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.296 ,ч.2 ст. 15,п.7 ч.2 ст. 115  КК України, підлягає поверненню прокурору, якому необхідно виконати вимоги ст.384 КПК України.

Ураховуючи, що  обвинувальний акт  стосовно  усіх трьох обвинувачених неможливо  розглянути  окремо від  обвинувального акта  відносно Ш, оскільки це може негативно вплинути  на  повноту  судового розгляду, суд дійшов висновку  про поверненню прокурору обвинувального  акта в цілому   відносно усіх обвинувачених.

Нагадаємо, що  проведення  підготовчого судового засідання тривалий час не вбачалося за можливе з огляду на те, що  один із обвинувачених є громадянином Азербайджанської республіки та в повному обсязі не  володіє українською мовою, не розуміє українську мову, а відтак потребував перекладача для здійснення перекладу з української мови на азербайджанську та навпаки.

За повідомленням прес-служби суду