Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Нетішині суд виніс виправдувальний вирок

10 травня 2018, 13:56

«Визнати невинуватим у пред'явленому обвинувачені за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України, та виправдати за недоведеністю вчинення ним вказаного кримінального правопорушення», – такий вирок виніс Нетішинський міський суд обвинуваченому в незаконному придбанні, зберіганні, перевезенні з метою збуту і незаконному збуті особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин, вчиненому повторно.

39-річного жителя Рівненщини правоохоронці обвинувачували в тому, що він незаконно купив, зберігав, а у листопаді 2016 року – продав легендованій особі шприц із ацетильованим опієм. Такий же наркотик він нібито збув і в березні 2017 року, але вже іншій жінці, котра також працювала під прикриттям. За кілька днів продав їй ще і метамфетамін.

Суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши учасників процесу, прийшов до висновку, що пред’явлене обвинувачення – безпідставне. Як зазначає у вироку Феміда, дозвіл на аудіо- й відео контроль обвинуваченого у правоохоронців був, утім, діяв він лише на території Хмельницької області. У той час, як наркотик мешканці Нетішина він продав у Острозі Рівненської області. Тож здобутий таким чином доказ є неприпустимим.

Більше того, на самих відеозаписах оперативних закупок, зроблених прихованою камерою, лише один раз видно обличчя обвинуваченого, який розмовляє із жінкою, але факту передачі йому грошей чи їй наркотиків – не зафіксовано. Також суддя зазначає, що відповідно до ч.3 ст.271 КПК України, під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється, зокрема, провокувати, підбурювати чи допомагати у вчиненні цього злочину. І оскільки слідчі не надали доказів того, що обвинувачений вчинив злочин без втручання правоохоронців, то суд вважає, що під час проведення оперативних закупівель відносно нього була здійснена провокація правоохоронних органів.

«Згідно з ч.3 ст.373 КПК України обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення в ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення… Оцінюючи надані сторонами кримінального провадження докази, кожен з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність - з точки зору достатності та взаємозв'язку, суд дійшов висновку про недоведеність вчинення Л. кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України, а тому його слід виправдати», – виносить вирок суд, звільнивши обвинуваченого з-під варти.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду області.

За повідомленням прес-служби суду