Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Білопільський районний суд Сумської області узагальнив практику розгляду кримінальних проваджень за ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження)

04 травня 2018, 13:22

Протягом перших чотирьох місяців 2018 року Білопільським районним судом Сумської області розглянуто 17 кримінальних проваджень, в яких особи обвинувачувалися у вчиненні злочину, передбаченого ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження). Лише у 5 справах судом були постановлені обвинувальні вироки. У решті, а це 12 справ, кримінальні провадження були закриті у зв’язку з відмовою потерпілого від підтримання обвинувачення. При цьому, кримінальне провадження закривалося в судовому засіданні під час розгляду справи по суті лише в 1 справі, а в 11 - потерпілі відмовлялися під підтримання обвинувачення ще під час підготовчого судового засідання.

Для інформації: відповідно до чинного Кримінального процесуального кодексу України прокурор зобов’язаний у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру закрити кримінальне провадження якщо потерпілий, а у випадках, передбачених КПК України, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення (п. 1 ч. 2 ст. 283, п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України).

Виникає закономірне питання: що трапляється за ті декілька днів від отримання судом обвинувального акту до підготовчого судового засідання, що потерпілі відмовляються від підтримання обвинувачення в даній категорії справ? Чи можливо це суд так впливає на обвинуваченого та потерпілого, що вони знаходять спільну мову та шляхи до примирення, а прокурор зі слідчим таким «талантом» не володіють?

 

За повідомленням прес-служби суду