Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-служба Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області наголошує на неприпустимості оприлюднення у медіа дописів, що дискредитують правосуддя

03 травня 2018, 17:06

Нещодавно в одному з місцевих друкованих засобів масової інформації була опублікована позиція жителя нашого міста щодо розгляду судової справи в Калуському міськрайонному суді Івано-Франківської області. Зокрема, громадянин розцінює як прояв корупції те, що судом «прийнято до судочинства», на його думку, абсолютно абсурдну справу. Також в цьому дописі всіх українських суддів безпідставно названо очевидно образливим словом.

Колектив Калуського міськрайонного суду вважає неприпустимим публікації дописів такого образливого змісту в професійних засобах масової інформації та вважає за необхідне повідомити наступне.

Зі змісту допису можна зрозуміти, що мова йде про розгляд адміністративної справи за позовом Матіїва В.В., Матіїв О.Я., Корольчук І.Ю. до Завійської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про скасування рішень органу місцевого самоврядування.

Даний позов надійшов до Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області 09.11.2017 року. Частина 1 статті 109 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції станом на час відкриття провадження у справі) передбачала чіткий і вичерпний перелік підстав для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі. Оскільки, не було підстав для відмови у відкриття провадження в адміністративній справі, то ухвалою судді Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 09.11.2017 року було відкрито провадження в адміністративній справі за вищезазначеним позовом. На даний момент справа перебуває на стадії з’ясування обставин і дослідження доказів. Її розгляд ще не завершено. Наступне судове засідання призначене на 20.06.2018 року.

Слід відмітити, що безпідставна відмова у відкритті провадження у справі, може бути розцінена як перешкоджання особі в доступі до суду.

У своєму рішенні від 09.12.2010 р. у справі «Буланов та Купчик проти України» Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернутися до суду з будь-якою вимогою щодо своїх цивільних прав та обов’язків. У такий спосіб здійснюється «право на суд», яке включає не тільки право ініціювати провадження, але й право отримати «вирішення» спору судом.

Таким чином, відкриваючи провадження у справі за позовом Матіїва В.В., Матіїв О.Я., Корольчук І.Ю. до Завійської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про скасування рішень органу місцевого самоврядування, суддя діяв правомірно, в межах норм процесуального законодавства і не мав інших варіантів постановлення ухвали.

З точки зору процесуального законодавства позовна заява не може розцінюватись як «абсолютно абсурдна». Вона може бути підставною, чи без підставною, обґрунтованою, чи ні, але ці обставини повинні бути встановлені в ході судового розгляду відповідної справи, за результатами чого приймається остаточне судове рішення про задоволення (повне чи часткове) позову, чи відмову в його задоволенні.

Розгляд цивільних та адміністративних судових справ базується на принципах рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з’ясування всіх обставин справи. Це означає, що сторони у справі мають одинакові процесуальні можливості щодо подання доказів та доведення своєї позиції. Без відкриття провадження у справі та прийняття позову до розгляду реалізація зазначених засад судочинства неможлива.

Також слід звернути увагу, що публікація у ЗМІ схожих дописів під час розгляду справи судом, може бути розцінена як здійснення тиску на суд з метою прийняття незаконного судового рішення на користь тієї чи іншої особи.

Окреме прохання до журналістів - у випадку необхідності публікації в ЗМІ інформації, яка стосується діяльності Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області, звертатись за коментарями та роз’ясненнями до суддів-спікерів, чи до суддів, які головують в межах розгляду конкретної судової справи. Щодо позапроцесуальної діяльності Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області, то з відповідними питаннями можна звертатись до керівника апарату суду.

Інформацію про контактні дані керівництва Калуського міськрайонного суду та суддів-спікерів можна знайти на офіційному веб-порталі суду (klm.if.court.gov.ua/sud0908/) в розділах «про суд» та «прес-центр».

 

 За повідомленням прес-служби суду