Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт народження дитини на тимчасово окупованій території

02 травня 2018, 09:20

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Тихоновою Наталею Станіславівною закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території.

Так, відповідно до рішення суду, заявниця В. звернулась до суду із  заявою про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території. В обґрунтування  своїх вимог посилалась на те, що  04.11.2017 року в її доньки Г. на території Автономної Республіки Крим, яка є тимчасово окупованою, народилась донька – Єва. З метою отримання свідоцтва про народження дитини (її онуки)  заявник звернулась до Центрального районного у м. Миколаєві ВДРАЦС  ГТУЮ в Миколаївській області, однак отримала відмову, оскільки подане нею медичне свідоцтво про народження дитини не визнається дійсним на території України.

У зв'язку із тим, що тільки на підставі рішення суду може відбутися державна реєстрація народження дитини, заявник змушена звернутись до суду із даною заявою.

Посилаючись на викладене, заявник просить суд  встановити факт народження дитини жіночої статі  Єви у  м. Сімферополь АРК  - 04.11.2017 р., допустивши негайне виконання рішення суду.  

 

Заявник в судовому засіданні заявлені вимоги  підтримала, просила задовольнити заяву.

Представник заінтересованої особи - Центрального районного у м. Миколаєві ВДРАЦС  ГТУЮ в Миколаївській області, згідно заяви, просив про розгляд справи без їх присутності, не заперечував проти заявлених вимог.

 

Відповідно до Свідоцтва про народження заявниця В. є матір'ю громадянки Г., 04.07.1987 р.н.

Згідно матеріалів справи, Г., 04.07.1987 р.н., є уродженкою с. Ташине Березанського району Миколаївської області.

10.10.2009 року громадяни Г.,  уклали шлюб у м. Севастополь АРК Крим, де проживають до цієї пори.

04.11.2017 у м. Сімферополь Автономної Республіки Крим у подружжя народилась донька – Єва.

 Про народження дитини Сімферопольським пологовим будинком було  видано виписку епікріза (із акушерного стаціонара) № 3390.

На теперішній час В. має намір отримати свідоцтво про народження онуки Єви з метою державної реєстрації народження дитини у відділі державної реєстрації актів цивільного стану. 

06.04.2018 Центральним районним у м. Миколаєві Відділом ДРАЦС  ГТУЮ в Миколаївській області було винесено Відмову у проведенні державної реєстрації народження  дитини жіночої статі, народженої 04.11.2017  Єви, оскільки  пред’явлене заявником  Свідоцтво про народження, видане Відділом записів актів цивільного стану Нахімовського району м. Севастополя, Управління РАЦС. Надане Свідоцтво  про народження  видане на території, де  органи  державної влади  України тимчасово не здійснюють  свої повноваження.

За таких обставин на теперішній час заявник не має можливості отримати свідоцтво про народження її онуки,  відповідно не може реалізувати свої права та права дитини.

Згідно з п. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території. Гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа має право, зокрема, на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

Згідно ч. 1 ст. 122 СК України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.

Відповідно до п. 1 Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Згідно п. 2 розділу ІІІ вищевказаних Правил, підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є, зокрема, медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - медичне свідоцтво про народження), що видається закладами охорони здоров'я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи. Ці документи подаються до органу державної реєстрації актів цивільного стану, де реєструється народження. При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

Досліджені в судовому засіданні докази підтверджують факт народження дитини   Єви в м. Сімферополь АРК  від  доньки заявника -  Г.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що заявниця не має можливості надати для реєстрації народження дитини документи встановленого законодавством України зразка, з метою захисту прав та законних інтересів доньки заявника та її онуки,  суд вважав, що заявлені вимоги обґрунтовані та  підлягають задоволенню.  

 

Рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень.

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

За повідомленням прес-служби суду