Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова апеляційного суду Миколаївської області провів робочу зустріч з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

27 квітня 2018, 14:36

Сьогодні, 27 квітня 2018 року, відбулася зустріч голови апеляційного суду Миколаївської області Міняйла М.П. з представниками Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні.

. 

Окрім очільника суду на зустрічі були присутні суддя-спікер апеляційного суду Миколаївської області Галущенко О.І., керівник апарату – Кертичак С.О. та представники Моніторингової Місії ООН.

Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні діє на запрошення Уряду України в рамках мандату, наданого Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ). Місія « здійснює моніторинг ситуації з правами людини в країні з особливою увагою на Автономну Республіку Крим, східні і південні регіони України, а також подає регулярні, точні і публічні звіти Верховному комісару про становище в галузі прав людини та проблеми, а також ризики, що виникають».

Міняйло М.П. подякував представникам Місії за такий візит і був готовий до діалогу.

Під час зустрічі, голова Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер повідомила, що в Україні працює 54 їх представники в різних містах. 3 з них в м. Одесі, які охоплюють і Миколаївську область. Фіона Фрейзер привітала голову суду з обранням його на цю посаду. Наголосила, що покладає багато сподівань в отриманні досвіду роботи судів в Україні.

Метою такої зустрічі, як вказала Фіона Фрейзер, є представити роботу місії, причини - це збільшення обсягів роботи у сфері відправлення правосуддя. Крім того, вони спостерігають за розглядом справ пов’язаних з протистоянням в Україні 18-21 лютого 2014 року; цікавляться ходом розгляду кримінальних справ порушених за наслідками масових заворушень, які відбулися у місті Одеса 2 травня 2014 року і перегляд даної справи визначено за апеляційним судом Миколаївської області; слідкують за законодавчими змінами та реформами; моніторять ситуації щодо політичних прав і свобод в Україні.

В свою чергу Міняйло М.П. вказав, що перед початком розгляду будь-якої кримінальної справи в обов’язковому порядку сторонам роз’яснюються їх законні права та надаються для підпису у роздрукованому вигляді «П’амятки про права та обов’язки особи, яка бере участь у судовому розгляді, передбачені діючими нормами КПК України», та в подальшому залучаються до матеріалів справи.

Окрім того, голова суду повідомив, що кожен слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою, має право постановити ухвалу, якою зобов’язати будь-який орган державної влади чи службову особу забезпечити додержання прав такої особи. Навів приклади справ, де обвинуваченні оскаржують кожне ухвалене рішення органів досудового розслідування і їх посадових осіб, а також рішення суду, мотивуючи це порушенням їх законних прав. Однак, така процедура захисту прав не зовсім правильно обрана.

В ході розмови Микола Павлович наголосив, що Вищою радою правосуддя розглянуто декілька повідомлень суддів, про здійснення тиску на них з боку посадових осіб державних органів і громадських організацій.

Суддя-спікер Галущенко О.І., який є суддею судової палати у цивільних справах, також наголосив, що під час розгляду цивільних справ учасників процесу обов’язково знайомлять з їх процесуальними правами та обов’язками, надають друковані Пам’ятки про права для ознайомлення та підпису, які в подальшому теж залучаються до матеріалів провадження, оскільки це передбачено законодавством.

Наприкінці зустрічі Фіона Фрейзер висловила сподівання на подальшу співпрацю.

За повідомленням прес-служби суду