Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено п’яного водія, який насмерть збив пенсіонерку

27 квітня 2018, 13:40

20 квітня 2018 року суддею Дробинським О.Е. було розглянуто справу про кримінальне провадження по обвинуваченню громадянина «Л» в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження), ч.1 ст.135 (Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стані) КК України.

Обставини справи: 03 грудня 2017 року о 06 годині 30 хвилин обвинувачений водій «Л», в порушення вимог п.2.9 а/ ПДР України, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керував транспортним засобом – легковим автомобілем моделі «Fiat Ritmo» державний реєстраційний номерний знак 692 – 02 ОК та рухався по проїжджій частині вулиці Свободи в смт. Доманівка Миколаївської області у напрямку вулиці Української, без увімкнених фар головного освітлення. За перехрестям з вулицею Космонавтів, обвинувачений водій «Л», грубо порушуючи вимоги п.п. 2.3 «б», 12.2, 12.3 ПДР України, скоїв наїзд на пішохода «Х», яка перетинала проїжджу частину вулиці Свободи. Внаслідок виниклої дорожньої транспортної пригоди, пішохід «Х» від отриманих тілесних ушкоджень, загинула на місці події, а обвинувачений водій «Л», покинувши транспортний засіб на місці вчинення дорожньої транспортної пригоди, залишив місце події.

Дана дорожня транспортна пригода сталася внаслідок злочинного порушення водієм автомобіля моделі «Fiat Ritmo» державний реєстраційний номерний знак 692 – 02 ОК, обвинуваченим «Л» вимог п.п. 2.3 б/, 12.2, 12.3 ПДР України, дії якого знаходяться в прямому причинному зв’язку з виниклими наслідками.Під час судового розгляду кримінального провадження обвинувачений «Л» визнав свою вину повністю в порушенні ним вимог п.п. 2.3 б/, 12.2 та 12.3 Правил дорожнього руху України та підтвердив вчинення ним даного злочину при викладених вище обставинах. В судовому засіданні він також визнав вживання ним алкогольних напоїв. Підстав для сумнівів в показаннях обвинуваченого «Л», а також в показаннях потерпілої громадянки «Г», яка була допитана в судовому засіданні, у суду не було, так як дані показання суд знайшов об’єктивними, достовірними, логічними та належними, які підтвердились в судовому засіданні за допомогою інших доказів, що були досліджені судом в судовому засіданні.На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 369 – 380 КПК України, суд ухвалив громадянина «Л» визнати винним в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України, та призначити йому покарання в виді 05 /п’яти/ років позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 03 /три/ роки.

В частині обвинувачення громадянина «Л» за ч.1 ст.135 КК України суд закрив у зв’язку з відмовою потерпілих громадянки «Г» та громадянки «Б» від обвинувачення.

Цивільний позов було задоволено повністю та стягнуто на користь потерпілої громадянки «Г» з обвинуваченого «Л» – 100000 /сто тисяч/ гривень, в рахунок відшкодування заподіяної моральної шкоди, пов’язаної зі смертю матері - громадянки «Х».

На даний час по даній судовій справі апеляційну скаргу не подано.

 

За повідомленням прес-служби суду