Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для формування податкового кредиту з ПДВ вчинення господарської операції має підтверджуватися первинними документами – ВС

27 квітня 2018, 11:27

Позивач повинен мати відповідні належно оформлені первинні документи, включаючи і товарно-транспортні накладні, які хоча й не є основними та визначальними при формуванні податкового кредиту з ПДВ, проте в сукупності з іншими документами мають беззаперечно свідчити про факт вчинення господарських операцій.

Такий висновок зробив Верховний Суд, розглянувши касаційну скаргу у справі за позовом ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» до управління Офісу великих платників податків ДФС про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, яким позивачеві збільшено суму грошового зобов’язання з ПДВ та нараховано штраф.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у рішенні зазначив, що наслідки для податкового обліку створює лише фактичний рух активів, що є обов’язковою умовою для формування податкового кредиту. Суди попередніх інстанцій встановили, що господарські операції позивача не підтверджені належно оформленими первинними документами, у зв’язку з чим не можуть вважатися такими, що відбулися, а тому позивач протиправно сформував податковий кредит за господарськими операціями з контрагентами.

У рішенні Верховного Суду зазначено, що аналіз реальності господарської діяльності повинен здійснюватися на підставі даних податкового, бухгалтерського обліку платника податків та відповідності їх дійсному економічному змісту. У первинних документах, які є підставою для бухгалтерського обліку, фіксуються дані лише про фактично здійснені господарські операції. Відповідно, якщо господарська операція фактично не відбулася, то первинні документи, складені платником податку та його контрагентом на підтвердження такої операції, не відповідають дійсності та свідчать про відсутність у сторін волевиявлення щодо реального здійснення господарської операції.

 

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72693919.

 

За повідомленням прес-служби суду