Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю апеляційного суду Київської області Коцюрбу О.П. тимчасово, строком на два місяці, відсторонено від здійснення правосуддя

27 квітня 2018, 11:11

Вища рада правосуддя 26 квітня 2018 року розглянула подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді апеляційного суду Київської області Коцюрби Олександра Петровича від здійснення правосуддя на два місяці з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді, направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко поінформував, що рішенням Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 26 січня 2018 року № 183/1дп/15-18 суддю апеляційного суду Київської області Коцюрбу О.П. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя на два місяці з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Дисциплінарну справу стосовно судді Коцюрби О.П. відкрито на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 29 грудня 2016 року № 373/ко-16. Комісія звернулася до Вищої ради правосуддя як до органу, який здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів, для вирішення питання про відкриття дисциплінарної справи за фактом керування суддею Коцюрбою О.П. транспортним засобом 23 березня та 30 травня 2016 року з порушенням Правил дорожнього руху. Підставою для такого звернення стали встановлені факти керування Коцюрбою О.П. транспортним засобом з ознаками алкогольного сп’яніння та відмова від проходження відповідно до встановленого законом порядку огляду на стан алкогольного сп’яніння.

Зокрема,  30 травня 2016 року стосовно Коцюрби О.П. був складений адміністративний протокол згідно зі статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення за фактом вчинення дорожньо-транспортної пригоди під час керування транспортним засобом марки «Toyota Land Cruiser». Також зазначено, що Коцюрба О.П. визнав свою вину, сплатив штраф та повністю відшкодував шкоду, завдану ним у результаті вчинення ДТП.Відповідно до постанови Дарницького районного суду міста Києва від  7 вересня 2016 року Коцюрба О.П. 30 травня 2016 року керував автомобілем з ознаками алкогольного сп’яніння, від проходження у встановленому законом порядку огляду на стан алкогольного сп’яніння відмовився, чим порушив вимоги пунктів 2.5, 2.9 («а»)ПДР, тобто скоїв правопорушення, передбачене частиною першою статті 130 КУпАП.

Суддя апеляційного суду Київської області Коцюрба О.П. вказаного рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя у встановлений законом строк не оскаржив.

6 квітня 2018 року Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя до Вищої ради правосуддя внесено подання та матеріали дисциплінарної справи стосовно тимчасового відсторонення судді апеляційного суду Київської області Коцюрби О.П. від здійснення правосуддя.

Вища рада правосуддя ухвалила подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя задовольнити; тимчасово, строком на два місяці, відсторонити суддю апеляційного суду Київської області Коцюрбу Олександра Петровича від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань дотримання суддівської етики та стандартів поведінки та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею апеляційного суду Київської області Коцюрбою Олександром Петровичем курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Прес-центр судової влади України