Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституція України та Європейська конвенція з прав людини забезпечують необхідні механізми захисту свободи мирних зібрань

27 квітня 2018, 10:48

Таке переконання висловив голова  Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час презентації та обговорення  програмного документа (policy paper) Democracy Reporting International (DRI) щодо захисту свободи мирних зібрань в Україні, які відбулися сьогодні, 26 квітня 2018 року, в Українському кризовому медіа-центрі.

Голова КАС ВС, зокрема, зазначив, що існуючих норм матеріального права цілком достатньо для гідного захисту прав мирних зібрань в Україні, а от щодо врегулювання процедури захисту прав мирних зібрань, то необхідно вносити деякі зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, а також до спеціальних законів, що регулюють діяльність органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів у частині забезпечення права на мирні зібрання та поведінки представників влади та правоохоронців безпосередньо під час таких зібрань.

Попри існуючу думку про необхідність прийняття окремого закону про мирні зібрання, Михайло Смокович звернув увагу на те, що такий закон може обмежити права громадян на мирні зібрання, закріплені в Основному Законі та передбачені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, і наголосив: «Саме тому, на моє переконання, всі проблемні питання захисту свободи мирних зібрань слід вирішувати шляхом внесення точкових законодавчих змін до існуючих законів та підзаконних актів».

Разом з тим голова КАС ВС зазначив про позитивні зміни у процесуальному законодавстві щодо мирних зібрань. Так, оновлений КАС України містить положення про те, що суб’єкти владних повноважень не зможуть звертатися до суду із заявою про встановлення заборон на мирні зібрання, це вповноважені робити виключно органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування. Крім цього, позитивною зміною є вимога про обов’язковість оприлюднення на офіційному веб-сайті такого органу позовної заяви та приєднаних до неї документів. Ще одним прогресивним нововведенням Михайло Смокович назвав норму про обов’язкову участь позивача або його представника у судовому розгляді справ про захист права на мирні зібрання.

Документ, який обговорювали під час зустрічі, є результатом дослідження за участю представників громадського сектору, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, підприємців, професійних спілок та суддів із залученням експертів Центру політико-правових реформ з метою розроблення рекомендацій для розв’язання проблемних питань, пов’язаних із мирними зібраннями.

Участь у заході взяли також провідний юридичний радник DRI Микола Гнатовський,  експерти Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда та Максим Середа, заступниця голови правління Центру громадянських свобод Олександра Романцова, голова Інституту «Республіка» Володимир Чемерис, керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського центу незалежних політичних досліджень Максим Лациба.

За повідомленням прес-служби суду