Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шляхи відновлення громадської довіри до судової влади: судді Апеляційного суду міста Києва взяли участь у роботі міжнародної конференції

24 квітня 2018, 14:28

Принцип гласності судової гілки влади є одним із загальновизнаних міжнародних стандартів належного відправлення правосуддя. Відкритість інформації про різноманітні аспекти діяльності судової влади випливає із обов’язку правової держави доводити до суспільства відомості про функціонування створених нею інституцій.

Забезпечення прозорості здійснення судочинства є одним із основних завдань судової реформи, яка наразі триває в Україні. Транспарентність правосуддя та постійне інформування громадськості про результати діяльності органів судової влади – це реальна вимога сучасного суспільства, яка має забезпечити довіру громадян та зміцнити високий авторитет суду.

Так, 19-20 квітня 2018 року у місті Києві відбулася міжнародна конференція на тему: «Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду», організована Програмою USAID «Нове правосуддя» спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України.

На запрошення керівника проекту USAID «Нове правосуддя» Девіда М. Вона від Апеляційного суду міста Києва участь у заході взяли судді судової палати з розгляду цивільних справ, судді-спікери Борис Левенець та Олена Лапчевська, а також працівники апарату суду.

Конференція відбулася за участю міжнародних та вітчизняних експертів, суддів, членів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, посадових осіб Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України, представників засобів масової інформації, громадських організацій, правничих шкіл, аналітичних центрів, а також представників міжнародних донорських організацій.

Привітали присутніх та виступили з промовами Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід М. Вон, директор із комунікацій та зв’язків із громадськістю у Голдсмітском коледжі Лондонського університету Бенджамін Вілсон, керівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусі та Молдові Томас Вайт.

Конференція охоплювала великий спектр ключових питань, серед яких: основні елементи, які формують сприйняття громадськістю судової влади, та їх вплив на рівень довіри до суду; важливість ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи; засоби налагодження конструктивного діалогу між судами та засобами масової інформації. Також учасники ознайомилися із рекомендаціями щодо інформування громадськості про результати судової реформи із використанням сучасних комунікаційних стратегій та інструментів з метою відновлення громадської довіри до суду та суддів. Крім того, міжнародним досвідом налагодження ефективної комунікації поділилися з делегатами конференції експерти з питань зв’язків із громадськістю у судах зі Сполучених Штатів Америки та Великобританії.

Цікавим питанням у роботі конференції стала демонстрація сучасного ефективного методу судових комунікацій – використання соціальних мереж для підвищення рівня відкритості та прозорості судової влади. Активна дискусія виникла щодо використання суддями соціальних мереж, адже на думку експертів, для забезпечення конструктивного діалогу таку можливість слід передбачити. Обговорювалось також й практичні поради щодо взаємодії судів із засобами масової інформації під час слухання резонансних справ.

Окрему увагу учасники зібрання приділили конструктивним особливостям архітектури будівель судових установ та покращенню рівня доступності правосуддя для людей з інвалідністю.

Зокрема, віце-президент Інституту судового управління та ад'юнкт-професор Університету штату Мічиган (Сполучені Штати Америки) Тім Діббл поділився власним досвідом глобального масштабу щодо архітектури будівель судових установ та навів приклади інноваційних рішень у судовому будівництві з практики США та Молдови. Пан Діббл доповів також про результати аналізу українських будівельних норм і правил, встановлених для будівництва судових установ, на предмет їх відповідності сучасним світовим стандартам. «Напередодні мені випала приємна нагода відвідати будівлю Апеляційного суду міста Києва. Хочу відзначити, що тут чітко відстежується прогресивна політика керівництва Апеляційного суду міста Києва, яка спрямована на відновлення довіри громадян до суду, підвищення комфортності та зручності умов перебування відвідувачів. У суді встановлено безкоштовний доступ до мережі Інтернет через Wi-Fi, приміщення суду обладнано стаціонарними універсальними зарядними пристроями для мобільних телефонів та планшетів, встановлено систему електронного керування чергою, що була запроваджена вперше серед судів України саме в Апеляційному суді міста Києва. Подібні інноваційні рішення, що пропонує столичний апеляційний суд у сфері взаємодії суду з громадянами, є необхідними, є вимогою часу, і приємно, що ця судова установа крокує у ногу з ним», – резюмував міжнародний експерт.

Апеляційний суд міста Києва, як і інші учасники конференції, твердо переконаний: тільки спільними зусиллями, зокрема представників судової влади, засобів масової інформації, громадських організацій вдасться побудувати ефективну модель взаємної комунікації, що, безперечно, сприятиме підвищенню рівня довіри громадян до суду.  

Фотографії надані Програмою USAID «Нове правосуддя» та виданням «Судово-юридична газета»

За повідомленням прес-служби суду