Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В апеляційному суді Херсонської області провели робочу нарада з головами місцевих судів області

23 квітня 2018, 10:06

Очільник Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко минулого тижня зібрав голів місцевих судів Херсонщини на нараду з підведення підсумків роботи очолюваних ними судів за минулий 2017 рік і перший квартал поточного року та визначення напрямків для покращення показників здійснення судочинства судами Херсонщини.

За традицією, Олександр Коровайко відкрив засідання вітальним словом та виступив із загальною доповіддю, в якій проаналізував стан здійснення судочинства місцевими судами Херсонської області. «За даними  статистичної звітності місцевих судів області  протягом  2017 року до них надійшло 85 тисяч 713 справ та матеріалів,  з них -  30 тисяч 199 справ та матеріалів кримінального судочинства, 2 тисячі 181 - адміністративного судочинства,   27 тисяч 956 - цивільного судочинства, 25 тисяч 317 – справ та матеріалів про адміністративні правопорушення, також 8 заяв про перегляд  судових рішень адміністративного судочинства та 52 – цивільного судочинства за нововиявленими обставинами» - розпочав голова.

В ході наради голова апеляційної інстанції вкотре зауважив на ролі голови місцевого суду в організації роботи очолюваного суду щодо якісного здійснення судочинства на принципах верховенства права, дотримуючись розумних строків розгляду справ, визначених законодавством, наголосив на неухильному дотриманні трудової та виконавської дисципліни, що є запорукою належного виконання своїх обов’язків кожним суддею, працівником апарату суду, відкритості й прозорості у роботі суду.

В свою чергу заступник голови Апеляційного суду Херсонської області Олена Кузнєцова вкотре зосередила увагу голів судів щодо необхідності активніше використовувати надсилання судами судових повісток у вигляді sms-повідомлень; працівникам місцевих судів області оперативніше направляти до апеляційної інстанції електронної картки справи, яка необхідна для автоматичного розподілу в автоматизованій системі документообігу суду, а в подальшому в найкоротший термін направляти і самі справи; порадила провести відповідну роботу з суддями щодо повноти складання судових рішень: «Судові рішення повинні бути належним чином вмотивовані, обґрунтовані з посиланням на відповідні докази, на підставі яких встановлені обставини, норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування». Також було зауважено на необхідності пильно перевіряти наявність додатків до апеляційних скарг, особливо квитанції про сплату судового збору, а у разі неповноти додатків – складати відповідні акти. Олена Анатоліївна звернула увагу присутніх, що Цивільним процесуальним кодексом України в новій редакції встановлені нові строки на оскарження судового рішення, однак є рішення коли в резолютивній частині зазначені строки на оскарження минулої редакції кодексу, що призводить до пропуску сторонами строку на апеляційне оскарження рішення. Враховуючи останні зміни у цивільному законодавстві, доповідач порадила ще раз їх переглянути і вивчити в колективі.

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ Лариса Приходько звернула увагу на необхідності неухильного дотримання вимог цивільного процесуального законодавства під час розгляду цивільних справ, а саме: розгляд заяв щодо процесуальних питань, пов’язаних з виконанням судових рішень у цивільних справах, заяв про перегляд рішень за нововиявленими обставинами здійснюється в єдиному провадженні; наголосила на недопустимості відсутності висновків органів опіки і піклування при розгляді судових справ, в яких такий висновок є обов’язковим; закликала дотримуватися вимог Закону України «Про доступ до судових рішень» при вирішенні питання щодо надання копії судового рішення особі, яка не є учасником справи, тощо.

Заступник голови апеляційного суду Володимир Заіченко виступив перед присутніми з Узагальненням стану здійснення правосуддя по кримінальним справам місцевими судами Херсонської області у 2017 році. Так, середньомісячне надходження справ та матеріалів по області на одного суддю  збільшилося  із 54,48 справ за аналогічний період минулого року до 54,87 у звітному (або на 0,72%). Беручи до уваги, що даний показник визначений із розрахунку штатної чисельності суддів, слід зазначити, що у новоствореному Херсонському міському суді Херсонської області  станом на 31 грудня 2017 року із 46 штатних одиниць суддів переведено лише 17, тому реальне середньомісячне навантаження протягом звітного періоду у новоствореному суді становило 191 справа та матеріал на 1 суддю. У провадженні місцевих судів області знаходилося 35 кримінальних справ. Закінчено провадженням 15 справ, із яких з постановленням вироку 5 справ або 33,3% від кількості розглянутих, закриттям провадження - 6 справ або 40,0%, повернуто на додаткове розслідування – 3 або 20,0%, повернуто прокурору в порядку статті 249-1 КПК України – 1 або 6,7% відповідно. Із загального числа розглянутих кримінальних справ найбільшу кількість – по 26,6% - складають справи по злочинах проти власності та справи по злочинах проти життя та здоров’я громадян; злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів становлять 20%; 13,3 % - справи по злочинах у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Також у провадженні місцевих судів області знаходилося 6410 кримінальних проваджень. Закінчено провадженням 3832, з них з постановленням вироку – 2496 проваджень відносно 2562 осіб, або 65,1% від кількості розглянутих, відносно 36 осіб винесено виправдувальний вирок; на підставі угод за примиренням - 431 провадження; визнання винуватості - 305 проваджень; закрито кримінальне провадження за 1066 справами, повернуто прокурору 165 справ, відмовлено в затвердженні угоди і повернуто прокурору для провадження досудового розслідування 23 справи. Кількість справ кримінального провадження про злочини, вчинені неповнолітніми чи за їх участю, що перебували на розгляді судів, становить 114 відносно 140 осіб.

Володимир Заіченко відзначив, що головним завданням відправлення судочинства в області залишається дотримання строків розгляду справ та недопущення фактів виникнення судової тяганини: «Кримінальна справа повинна бути призначена до розгляду в конкретні, передбачені ст.ст. 241, 256 КПК України (1960 р.) строки. За звітний період ці строки суддями не порушувалися. Кримінальна справа повинна бути розглянута в розумні строки, саме цей термін сьогодні є найактуальнішим в практиці розгляду справ Європейським судом з прав людини. Судова тяганина призводить до визнання Європейським судом Україну як порушницю прав людини. Україна вимушена за рішеннями Європейського суду сплачувати величезні кошти особам, чиї права на своєчасний, справедливий і неупереджений суд були порушені. Так станом на 31.12.2018 року не було нерозглянутих справ по КПК 1960 року, де особи знаходяться під вартою. Станом на 10.04.2018 року в судах області залишаються всього нерозглянутими 22 кримінальні справи, які розглядаються  по КПК України (1960 року), з них по 12 кримінальних справах підсудні знаходяться в розшуку, по 1 кримінальній справі ведеться екстрадиція підсудного».

Секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Інна Литвиненко довела до присутніх статистичні дані по справах про адміністративні правопорушення, що розглядалися судами області. За період 2017 року в провадженні місцевих судів Херсонської області перебувало 24 908 справ про адміністративні правопорушення, що на 14 % більше, ніж за аналогічний період 2016 року (21838 справ). Із вказаної кількості справ розглянуто по суті 21 081 справа,  3315 справ повернуто з тих, чи інших причин, із яких 2554 справи (10% від тих, що перебували в провадженні) – для належного оформлення. Відсоток розгляду справ в 2017 році становить 85%, що на 5% більше ніж за 2016 рік. За результатами 2017 року судами області  розглянуто 21 081 справа відносно 21 093 осіб. До адміністративної відповідальності суди притягнули 11 879 осіб, щодо яких застосовано різні види адміністративних стягнень. Штраф накладено на 9 797 осіб, або на 82% від загальної кількості притягнутих до адміністративної відповідальності.  Його загальна сума становила 42 666 516 грн. Добровільно сплачено правопорушниками 5 197 543 грн. Попередження застосовано щодо 262 осіб, позбавлено спеціального права 26 осіб, громадські роботи застосовано до 1349 осіб, виправні роботи - до 2 осіб, адміністративний арешт – до 405 осіб, інші види адміністративних стягнень - до 38 осіб. Аналіз вказаних статистичних даних, а також окремих матеріалів провадження свідчить, що місцеві суди Херсонської області, попри неукомплектованість штатів суддями та збільшення кількості справ про адміністративні правопорушення, що надходять до судів, загалом належним чином здійснюють їх розгляд, про що зокрема свідчить незначна кількість оскаржених в апеляційному порядку в 2017 році постанов місцевих судів. Так, із 21 081 винесених судами першої інстанції Херсонської області постанов, оскаржено в апеляційному порядку 601, що складає лише 3%. Крім того, на користь належної якості відправлення судами першої інстанції правосуддя вказує те, що із загальної кількості переглянутих Апеляційним судом Херсонської області справ про адміністративні правопорушення (449 справ), 224 тобто 50%  постанов судів першої інстанції залишено без зміни. Поруч із цим, з метою більш ефективного розгляду справ та застосування законодавства, судам слід приділяти належну увагу наведеним вище недолікам і здійснювати заходи щодо недопущення їх у подальшій роботі.

В ході зустрічі очільник апеляції акцентував увагу голів судів на необхідності вивчення в колективі Висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень з подальшим використанням його положень в роботі.

З останніми новинами діяльності і рішеннями Ради суддів України ознайомила присутніх Член Ради суддів України Марина Бойко – суддя Новокаховського міського суду Херсонської області. Більш детально зупинилася на останніх рішеннях РС України від 12 квітня 2018 року, а саме рішенні РСУ № 18 "Щодо ситуації, яка склалася із ліквідацією Верховного Суду України", Рішенні РСУ № 12 "Щодо перевірки роботи Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області", в якому рекомендовано судам усіх юрисдикцій через суддів-спікерів та прес-секретарів відстежувати та негайно інформаційно реагувати на неправдиву (неточну, неповну) інформацію про розгляд справ, що перебувають у провадженні суду.

Наталія Коломієць, суддя-методист судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду, звернула увагу суддів на те, що вироки суду у будь-якому випадку мають бути законними, обґрунтованими та вмотивованими, але, нажаль, останнім часом рішення суддів не містять належного обґрунтування, в них формально перелічуються докази, процесуальні документи – протоколи обшуку тощо, які ніяким чином не підтверджують винуватість особи. «Якщо розкривається зміст доказів, яким обґрунтовується вирок або виправдувальний, або обвинувальний, має бути зазначено конкретно короткий зміст доказу, і яким чином цей доказ виправдовує, або доводить винуватість особи. Бажано також посилатися у вироках суду на аркуші провадження при оцінюванні доказів по справі, що значно прискорить розгляд проваджень у апеляційній інстанції». Не оминула доповідач й проблемні питання щодо подання про зміну підсудності, повернення обвинувальних актів, які не мають ґрунтуватись лише на формальних підставах, а мають бути законними і обґрунтованими.

Учасники наради в ході зустрічі обговорили нагальні питання, що виникають в роботі, окреслили завдання та напрямки роботи на поточний 2018 рік.

Завершуючи нараду, Олександр Коровайко рекомендував головам місцевих судів більш вимогливіше ставитись до виконання своїх службових обов’язків, системно підвищувати свій професійний рівень, постійно аналізувати роботу суддів, організовувати вивчення всім складом суду судової практики по окремим категоріям справ, здійснювати аналіз причин скасування судових рішень з метою недопущення помилок в майбутньому.

 

За повідомленням прес-служби суду