Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Індустріального райсуду міста Дніпропетровська Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г. та Слюсар Л.П. повідомили ВРП про тиск з боку потерпілого

23 квітня 2018, 09:10

Судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Ігнатенко Вікторія Валентинівна, Зосименко Світлана Георгіївна, Слюсар Людмила Петрівна повідомляють, що в грудні 2017 року з апеляційного суду Дніпропетровської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно громадянина, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Обвинувальний акт надійшов з ухвалою апеляційної інстанції про визначення підсудності в зв’язку з відводом всіх суддів Кіровського районного суду міста Дніпропетровська.

Протягом 2015−2016 років вказаний обвинувальний акт перебував у провадженні Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська та Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська. У зв’язку з відводом усіх суддів зазначених судів обвинувальний акт був надісланий до Кіровського районного суду міста Дніпропетровська.

В ухвалах про відвід судді посилалися на те, що після надходження обвинувального акта до суду з боку потерпілого постійно здійснювався тиск на них шляхом розміщення публікацій та проведення публічних заходів, під час яких учасники висловлювали та розповсюджували негативну інформацію про кожного із членів колегії суддів. Громадяни стверджували, що судді захищають обвинуваченого, «отримують заробітну плату в конвертах», що призвело до формування негативної думки спільноти щодо упередженого ставлення суддів до сторін кримінального провадження.

На думку колегії суддів, таким чином потерпілий створив атмосферу відкритої агресії з самого початку розгляду судового провадження.

12 січня 2018 року для участі у підготовчому засіданні потерпілі, представники цивільних відповідачів не з’явилися. Судове засідання тривало з 14:13 до 14:20.

У зв’язку з неявкою зазначених осіб, а також за відсутності заяв про проведення підготовчого засідання без їх участі засідання було відкладено на 15:00 29 січня 2018 року.

Судді повідомляють, що згідно з скріншотами з камер відеоспостереження, які розташовані у холі приміщення суду, 12 січня 2018 року о 14:27:02 потерпілий, дізнавшись про рішення щодо відкладення підготовчого судового засідання, прибув до суду та почав образливо висловлюватись у бік колегії суддів, інших суддів та голови суду.

Після цього потерпілий увімкнув гучномовець перед центральним входом суду та почав із натовпу молодих людей голосно викрикувати: «Шофаренко – голову суду на нари», «Шофаренко – сепаратист», «Ігнатенко – на нари», «ганьба продажним суддям». Судді вважають, що такими діями він створив у відвідувачів суду, пересічних громадян, а також громадян, які проживають у безпосередній близькості від приміщення суду, уяву про непорядність суддів та відсутність довіри до суддівського корпусу Індустріального районного суду міста Дніпропетровська.

Пікет тривав близько трьох годин, протягом яких робота суду фактично була паралізована.

Під час того, як у судовому засіданні 12 лютого 2018 року вирішувалося питання про можливість проведення засідання у зв’язку з неявкою учасників, потерпілий в присутності великої кількості людей почав голосно викрикувати, що колегія суддів сприяє стороні захисту, звинуватив суддів у «продажності», що засідання «заздалегідь сплановане» та має на меті затягнути судовий розгляд. Потерпілий разом із захисниками обвинуваченого голосно викрикував: «ганьба суду», «суд отримує винагороду від злочинців», «ганьба продажним суддям».

 5 квітня 2018 року у судовому засіданні в присутності великої кількості людей потерпілий порушував порядок та викрикував: «п’ять тисяч доларів», натякаючи на отримання колегією суддів хабара саме у такому розмірі. На думку Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г. та Слюсар Л.П., цим потерпілий створив у присутніх уявлення, що судді отримали неправомірну вигоду за ухвалення рішення.

Під час судового засідання 10 квітня 2018 року потерпілий повідомив, як вважають судді, завідомо неправдиву інформацію про отримання грошових коштів від обвинуваченого для прийняття вигідного для нього рішення. Окрім того, потерпілий повідомив, що він став свідком розмови адвоката з обвинуваченим, під час якої адвокат заявила, що особисто знайома з головуючим суддею, якій в подальшому буде розподілено кримінальне провадження і «може дати хабара для зволікання розгляду кримінального провадження». Судді вважають, що ця інформація неправдива і після цього у присутніх склалася думка про можливість їх перемов з обвинуваченим із метою отримання неправомірної вигоди за ухвалення рішень.

Судді зазначають, що викрики потерпілим в судових засіданнях 12 лютого та 5 квітня 2018 року здійснювались внаслідок «підвищеної емоційної збудливості», тому не розцінювались як втручання в діяльність суддів. Однак події у підготовчому судовому засіданні 10 квітня 2018 року, як зазначено у зверненні, свідчать про те, що потерпілий має на меті саме втручання в діяльність суддів з метою ухвалення судом необхідного йому рішення про обрання стосовно обвинуваченого виняткового запобіжного заходу тримання під вартою.

Крім того, Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г. та Слюсар Л.П. зазначили, що потерпілий постійно намагався здійснювати тиск на суд, погрожуючи звернутися зі скаргами на їх дії до Вищої ради правосуддя.

Судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г. та Слюсар Л.П. у зв’язку з наведеними фактами вважали за необхідне звернутися до Вищої ради правосуддя для вжиття передбачених законодавством заходів із метою їх усунення та запобігання у майбутньому.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями відомостей та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України