Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція ВС щодо строку внесення учасником додаткового вкладу у разі збільшення статутного капіталу ТОВ

20 квітня 2018, 11:08

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду в постанові від 3 квітня 2018 року у справі № 911/2340/17 висловив правову позицію щодо строку внесення учасником додаткового вкладу у разі збільшення статутного капіталу ТОВ.

Учасник ТОВ звернувся до господарського суду з позовом про визнання недійсним рішення про його виключення з товариства. У протоколі загальних зборів учасників ТОВ підставою виключення зазначено те, що позивач порушив вимоги ст. 52 Закону України «Про господарські товариства», а саме своєчасно, протягом року з дня державної реєстрації змін до установчих документів товариства стосовно збільшення статутного капіталу останнього не вніс відповідного грошового вкладу до статутного капіталу, а також регулярно здійснює дії, спрямовані на блокування господарської діяльності товариства.

Колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на основі аналізу норм чинного законодавства, зокрема ст. 144 ЦК України та ст. 52 Закону України «Про господарські товариства», дійшла такого висновку. Не допускається звільнення учасника товариства від обов’язку внесення первинного вкладу до статутного капіталу товариства, заявленого на момент державної реєстрації товариства, тоді як збільшення статутного капіталу вже існуючого товариства шляхом внесення додаткових вкладів учасниками є їх правом, а не обов’язком. Таке право реалізується шляхом прийняття відповідного рішення зборами товариства, які вправі самостійно визначати розмір, форму і порядок внесення учасниками додаткових вкладів.

Судами попередніх інстанцій не встановлено обставин щодо врегулювання зборами товариства порядку та строків внесення учасниками додаткових вкладів.

Місцевий господарський суд встановив, що учасник вніс свій вклад до статутного капіталу товариства протягом року з моменту державної реєстрації ТОВ, отже, відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України «Про господарські товариства» позивач виконав свій обов’язок, а тому колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про безпідставність виключення цього учасника з товариства з посиланням на зазначену норму Закону.

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/73160665.

 

За повідомленням прес-служби суду