Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області відмовив в задоволені апеляційної скарги, особи яка неодноразово була повідомлена про час та місце судового розгляду, але в судове засідання не з’являлась

20 квітня 2018, 10:54

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга представника С. – С. на ухвалу Суворовського районного суду м. Одеси від 04 жовтня 2017 року про залишення позову без розгляду, з посиланням на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, в якій позивач  ставиться питання про скасування ухвали суду та направлення справи до суду першої інстанції для продовження судового розгляду.

Відповідно до матеріалів справи, лютому 2017 року С. звернулася до суду з позовом до Я., з позовом в якому просила стягнути на її користь збитки завданих знищенням майна в розмірі 110613,59 грн,.

В судові засідання, призначені на 30.08.2017 року та 04.10.2017 року позивач та  її представник не з’явилися, про час та місце розгляду справи сповіщалися у встановленому законом порядку, заяв про розгляд справи за їх відсутності не надавали.

Виривши спір,  суд апеляційної інстанції  виходив з практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права та складовою частиною національного законодавства.

Зокрема, суд прийняв до уваги висновки Європейського суду у справі «Калашников проти Росії», де Європейський суд зазначив, що розумність тривалості провадження визначається залежно від конкретних обставин справи, враховуючи критерії, визначені у прецедентній практиці Суду, зокрема складність справи, поведінка заявника та поведінка компетентних органів влади.

З аналізу зазначених норм Конвенції та практики Європейського суду вбачається, що питання про порушення ст. 17 Конвенції, яка закріплює один із основоположних принципів Конвенції – принцип неприпустимості зловживання правами, може поставити лише у сукупності з іншою статтею Конвенції, положення якої у конкретному випадку дають підстави для висновку про зловживання особою наданим їй правом.

У рішенні Європейського Суду від 03 квітня 2008 року у справі «Пономарьова проти України» зазначено, що сторони мають вживати заходи, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника С. – С. колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила  апеляційну скаргу – відхилити, ухвалу Суворовського районного суду м. Одеси від 04 жовтня 2017 року – залишити без змін.

 Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 523/3069/17

 

За повідомленням прес-служби суду