Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області відмовив у задоволенні апеляційної скарги особи, яка хотіла виїхати за межі території України з неповнолітніми дітьми, без згоди батька

19 квітня 2018, 13:30

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга С.О.В. на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 17 жовтня 2017 року, яким у задоволенні позову С.О.В. до С.О.А., третя особа орган опіки та піклування Біляївської державної адміністрації Одеської області про надання дозволу на виїзд за межі території України до Московської області, Сонячногорського району, села Осипово С.Д.О., 2003 року народження, С.Б.О., 2009 року народження, та С.В.О., 2011 року народження, до досягнення ними повноліття у супроводі матері С.О.В., 1982 року народження, строком на три роки, без нотаріально посвідченої згоди та супроводу батька С.О.А., 1978 року народження, відмовлено.

Відповідно до матеріалів справи, у спільному шлюбі у позивача з відповідачем народилися діти: С.Д.О., 2003 року народження, С.Б.О., 2009 року народження, С.В.О. 2011 року народження. Але, у зв’язку з тим, що сімейні відносини не склалися, то рішенням Біляївського районного суду Одеської області шлюб між сторонами було розірвано.

В 2016 року позивачка повторно зареєструвала шлюб з С., який є уродженцем Республіки Узбекистан та постійно проживає в Росії: Московська область, Сонячногорський район, село Осипово, тому позивачка мала намір виїхати за межі України з дітьми.

Вирішивши спір, суд апеляційної інстанції виходив з того, що вимоги позивачки про надання судом дозволу на виїзд за кордон неповнолітніх дітей  без згоди та супроводу батька без зазначення конкретного строку, не передбачені законодавством України.

За правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року № 57 (п.п. 3-5), виїзд з України громадян, які не досягли 16 річного віку, здійснюється за згодою обох батьків та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду досягли 18-річного віку. Виїзд громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного із батьків або інших осіб, уповноважених одним із батьків з нотаріально посвідченою згодою здійснюється: 1) за нотаріально посвідченою згодою другого із батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування в цій державі, якщо другий із батьків відсутній у пункті пропуску; 2) без нотаріально посвідченої згоди другого із батьків у разі пред`явлення зокрема рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку без згоди та супроводу другого із батьків. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Тобто, при постановленні рішення щодо надання дозволу на виїзд за кордон малолітньої дитини без згоди та супроводу батька та посиланні на Закон України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» суду слід зазначати дозвіл на конкретний виїзд (одноразовий), з визначенням його початку й закінчення.

Крім цього, виходячи зі змісту ст. 141 СК України, яка визначає рівні права та обов'язки щодо дитини, надання судом дозволу на майбутнє на постійні виїзди дитини за кордон без згоди батька позбавить останнього можливості брати участь у вихованні своїх  дітей та можливості спілкування з ними.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу С.О.В., колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу відхилити, рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 17 жовтня 2017 року – залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 496/3624/16-ц

За повідомленням прес-служби суду