Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду взяли участь у засіданні робочої групи щодо розробки законопроекту про адмінпроцедуру

18 квітня 2018, 08:50

Суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Володимир Бевзенко та науковий консультант Володимир Перепелюк взяли участь у черговому засіданні робочої групи з розробки законопроекту про адміністративну процедуру, яке відбулося 16 квітня 2018 року в приміщенні Міністерства юстиції України.

Законопроект визначає порядок діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та інших суб’єктів, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції щодо забезпечення справедливого, об’єктивного та своєчасного розгляду адміністративних справ відповідно до визначених принципів з метою утвердження і реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб.

Ґрунтуючись на практиці Верховного Суду України, науковий консультант Володимир Перепелюк запропонував ст. 6 законопроекту, яка визначатиме зміст принципу законності, доповнити відповідними положеннями, що регулюватимуть дії адміністративного органу у разі: невідповідності підзаконного акту законові; прогалини у процедурному регулюванні; втрати чинності закону, на виконання якого було прийнято підзаконний процедурний акт, а також положенням про обов’язковість для адміністративних органів викладених у постановах Верховного Суду висновків щодо застосування норм права.

Суддя Касаційного адміністративного суду Володимир Бевзенко висловив пропозицію щодо доцільності законодавчого закріплення принципу «мовчазної згоди» за зверненням фізичних і юридичних осіб щодо надання адміністративної послуги. Таким чином, якщо протягом встановленого законом строку суб’єкт владних повноважень, наприклад, не повідомив про причини відмови у наданні таких послуг, суб’єкт звернення набуває право на провадження певних дій.

На думку судді, такий принцип сприятиме захисту прав заявника, дисциплінуватиме самого суб’єкта владних повноважень, який надає адміністративні послуги.

 

За повідомленням прес-служби суду