Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Калинівського райсуду Вінницької області зустрілись із школярами

12 квітня 2018, 10:11

6 квітня 2018 року відбулась зустріч працівників суду із учнями 10-го та 11-го класів Корделівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. З вступним словом до школярів звернувся керівник апарату Калинівського районного суду Вінницької області Дудар Анатолій Андрійович, який зазначив, що даний захід проводиться з метою розширити знання дітей про їхні особисті права, підвести учнів до розуміння того, що необхідно не лише знати свої права, але й сумлінно виконувати свої обов’язки, прагнути розуміння необхідності виконувати правила поведінки в школі, виховувати повагу до вчителів, однолітків та людей, що є старшими за віком, сприяти розвитку мислення, уяви, пам’яті і самостійності.

Анатолій Андрійович ознайомив учнів із основними положеннями Конвенції ООН про права дитини, із основними положеннями Конституції України та основними положеннями кримінального кодексу та кодексу про адміністративні правопорушення. Керівник апарату звернув особливу увагу на скоєння злочинів неповнолітніми, а також розповів про покарання, які призначаються неповнолітнім за скоєння кримінальних та адміністративних правопорушень з наведенням прикладів резонансних справ, які перебували в провадженні суду.

Учням були роздані для ознайомлення брошури із зазначенням прав та обов’язків дитини певного віку, кожен пункт із якої було детально обговорено та роз’яснено.

На зустрічі також була висвітлена тема захисту прав дитини її батьками. Дітям роз’яснено, що батьки є законними представниками своїх дітей і без спеціальних повноважень виступають на захист їхніх прав з будь-якими фізичними чи юридичними особами, у тому числі і в судах. Обговорено обов’язок батьків піклуватися про здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток дитини, обов’язок утримувати дитину, який, у свою чергу, означає, що батьки мають забезпечувати дитину необхідним харчуванням, одягом, житлом, медичним обслуговуванням та сприяти в отриманні нею загальної середньої освіти.

Консультант Калинівського районного суду Вінницької області Пророк Олена Сергіївна розповіла учням про їх права, обов’язки та про належну модель поведінки підлітка у контактах з правоохоронними органами. Викладено базові поради для дітей (неповнолітніх старшого шкільного віку), як поводити себе з працівниками поліції, розглянуто такі типові ситуації: “Пред’яви документи і виверни кишені”, “Відчини – поліція!”, “Ви порушили громадський порядок. Проїдьмо до відділення для складання протоколу”, “Це ти скоїв злочин? Зізнавайся!”.

Школярі уважно вислухали лекцію, а по її закінченню подякували за цікаву зустріч та повідомили, що вона для них не буде останньою. Вони дізнались багато цікавого та хотіли б відвідати суд, побачити зали судових засідань, познайомитись із суддями і побувати слухачами у судовому засіданні.

На завершення зустрічі, учням була надана можливість на собі приміряти мантію судді. Школярі охоче фотографували один одного та робили фото-селфі.

За повідомленням прес-служби суду