Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович високо оцінив співпрацю з Радою Європи у сфері розвитку адміністративного судочинства

05 квітня 2018, 18:13

5 квітня 2018 року голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович зустрівся з експертами, які здійснюють оцінювання результатів, досягнутих у процесі реалізації Плану дій Ради Європи в Україні, Ніколо Франкечеллі та Ольгою Красовською.

У ході зустрічі Михайло Смокович акцентував на тому, що проект Ради Європи «Надання допомоги органам влади України в реформуванні виборчого законодавства і практики» (далі – Проект) сприяв суддям адміністративних судів у проведенні навчання щодо розгляду виборчих спорів, що допомогло забезпечити єдність практики під час вирішення справ цієї категорії.

Голова КАС ВС повідомив, що раніше в українських судах вирішувалося близько 10 тис. спорів під час виборчого процесу, а на сьогодні їх кількість зменшилась до 2 тис. «Цього вдалося досягти шляхом вдосконалення виборчого та процесуального законодавства, а також завдяки якісному і регулярному навчанню суддів», – зауважив він.

Крім цього, Михайло Смокович наголосив на великій користі надання Проектом аналітичної допомоги. Зокрема, дослідження щодо вирішення виборчих спорів, яке було зроблене за сприяння Проекту, допомогло ідентифікувати деякі колізії виборчого та процесуального законодавства, побачити та проаналізувати неоднаковість судової практики.

 «Завдяки саме таким проектам адміністративна юстиція досягла в Україні такого високого рівня», - зазначив голова КАС ВС.

Щодо питання гендерної рівності в доступі до виборів, то Михайло Смокович нагадав, що в Законі України «Про місцеві вибори» вперше було закріплено обов’язок представлення у партійних списках не менше 30 % представників осіб однієї статі. Однак відповідальності за порушення цієї норми не визначено, тому її не було дотримано на попередніх виборах. До того ж цю норму піддали критиці, оскільки багато хто з правників вважає, що без внесення відповідних змін до Конституції ці принципи буде непросто запровадити на практиці. «Сьогодні такі норми порушують конституційний принцип рівності, але я бачу гарні перспективи у вирішенні цього питання», – зауважив він.

Михайло Смокович висловив сподівання на подальшу співпрацю з Проектом та зробив акцент на напрямах, які потребують першочергової підтримки європейських партнерів. Це, зокрема, підтримка конституційної та судової реформ, внесення змін до нових процесуальних кодексів, удосконалення виборчого законодавства та прийняття виборчого кодексу, захист свободи на мирні зібрання.

 

За повідомленням прес-служби суду