Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представник Полтавського окружного адміністративного суду взяла участь у семінарі – тренінгу «Правове регулювання доступу до публічної інформації»

04 квітня 2018, 17:20

Сьогодні, 4 квітня 2018 року Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області було проведено семінар – тренінг для представників засобів масової інформації на тему: «Правове регулювання доступу до публічної інформації».

В даному заході в якості спікера з питання «Практика розгляду судових справ щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації» взяла участь заступник голови Полтавського окружного адміністративного суду Людмила Єресько.

Порушене право на доступ до публічної інформації підлягає захисту. Найефективнішим механізмом захисту у такому випадку є судовий захист.

Суддею було роз’яснено норми чинного законодавства щодо порядку звернення до суду у справах даної категорії та ефективні способи судового контролю за судовими рішеннями у цих справах.

У своїй доповіді Людмила Єресько посилалась на Постанову Пленуму Вищого адміністративного суду України № 10 від 29.09.2016 «Про практику застосування в адміністративному судочинстві законодавства про доступ до публічної інформації», яка містить узагальнюючи правові позиції, які застосовуються адміністративними судами під час розгляду таких справ.

Одночасно звернуто увагу, що у Полтавському окружному адміністративному суді є лише поодинокі випадки звернення представників засобів масової інформації за захистом своїх прав.

Підкреслено, що застосування механізму захисту своїх прав дисциплінує державні органи у сфері надання публічної інформації. Не захищаючи свої права доступними засобами, суб’єкти звернення із запитами на отримання публічної інформації можуть довго ходити по колу, колекціонуючи різноманітні «відписки» органів державної влади та місцевого самоврядування.

 

За повідомленням прес-служби суду