Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Конституційному Суді України відбувся науково-практичний семінар „Людська гідність як конституційна цінність“

02 квітня 2018, 17:12

30 березня у Конституційному Суді України відбувся науково-практичний семінар „Людська гідність як конституційна цінність“, присвячений вшануванню пам’яті професора, Голови Конституційного Суду України 1992-1995 років Л.П. Юзькова.

У роботі заходу взяли участь Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук, судді Суду Віктор Городовенко, Віктор Колісник, Василь Лемак, Олександр Литвинов, Наталя Шаптала, судді КСУ у відставці Іван Домбровський, Володимир Кампо, Сергій Вдовіченко, Михайло Колос, Олександр Пасенюк, працівники Секретаріату КСУ, науковці Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Національної академії правових наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Університету імені Миколаса Ромеріса (Литва), Університету міста Зелена Гура (Польща), донька Леоніда Юзькова, представники громадських організацій, засобів масової інформації.

Захід був організований Конституційним Судом України спільно з Інститутом держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

Відкрив науковий семінар Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук, який відзначив провідне місце Конституційного Суду України у захисті прав людини. „На Конституційний Суд України покладено відповідальне завдання – захищати Основний Закон держави, конституційні цінності та принципи. Категорія „людська гідність“ є основою Конституції України та конституційного устрою держави“, – підкреслив Станіслав Шевчук.

Особливістю заходу, відзначив Голова Суду, є те, що він присвячений вшануванню пам’яті українського ученого-правознавця, доктора юридичних наук, професора, першого Голови Конституційного Суду України Леоніда Юзькова, який розглядав людину через призму громадянського суспільства, вважав її першоджерелом цінностей.

З доповіддю до учасників заходу звернувся президент Національної академії правових наук, академік НАПрН України, професор Олександр Петришин. Він зазначив, що Леонід Юзьков був фундатором науки конституційного права і саме незалежної України, і нагадав про здобутки, реалізовані під його керівництвом, а саме: співавтор проекту Декларації про державний суверенітет України, Концепції нової Конституції України, першого закону про Конституційний Суд України, який, по суті, заклав правові підвалини формування, створення органу конституційної юрисдикції на засадах європейських принципів та цінностей.

Промовець також підкреслив, що гідність не є повноцінною, якщо вона не реалізується у суспільних відносинах. І згадав останнє рішення Суду, яке свідчить про те, що новий склад Суду вивчає таку проблематику і активно займається захистом конституційних цінностей, і в тому числі, такої категорії, як „людська гідність“.

Директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, академік НАПрН України Юрій Шемшученко наголосив на важливості такого заходу, що присвячений вшануванню пам’яті талановитої людини, вченого, професора Леоніда Юзькова, який багато співпрацював з НАПрНУ, був одним із його засновників та зробив вагомий внесок у розвиток конституційного права України та української держави.

Промовець підкреслив, що в юридичній літературі немає загальноприйнятого визначення поняття „людська гідність“, і як широко визнається, це поняття належить до моральних явищ, є моральним параметром особи, заснованим на неприйнятті всього, що принижує людську гідність. Людська гідність є первинною і визначальною для всіх інших соціальних цінностей, джерелом прав і свобод людини і громадянина, саме тому поняття людської гідності включено до багатьох конституцій, зокрема, європейських країн. Він також додав, що Конституція України визначає, що усі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах. Доповідач зазначив, що Суд у перспективі, можливо, виробить належну правову позицію з цього питання, і буде сформовано наукову думку щодо тлумачення поняття „людська гідність“ та класифікації його видів.

З доповіддю до учасників заходу звернувся заступник директора з наукової роботи Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор Олександр Скрипнюк. Постать Леоніда Юзькова є  унікальною і видатною в українському державотворенні та розвиткові вітчизняної правової науки, – зазначив науковець. Він підкреслив, що внесок Л. Юзькова у розвиток державотворчого процесу та фундування наукової конституціоналістики важко переоцінити.

Акцентуючи увагу на ключових позиціях наукової спадщині видатного вченого, промовець наголосив, що неоціненним є вклад Леоніда Юзькова у розвиток теорії сучасного конституціоналізму, а запропоновані ним ідеї стосовно Конституції, як Основного Закону держави і суспільства, довели життєвість їх часом. Доповідач підкреслив, що багато конституційних ідей і концептуальних конструкцій вченого були втіленні на практиці, інші, які не були застосовані, на переконання Олександра Скрипнюка, не втратили актуальності і сьогодні, і мають неминучу цінність, потребують нового прочитання та осмислення і чекають на своє використання у сучасному державотворчому процесі України.

Тетяна Юзькова, донька вченого-правознавця Леоніда Юзькова, щиро подякувала організаторам цього заходу, завдяки яким відбувся науковий семінар, а також за участь у ньому науковців та за їх цікаві доповіді. Вона висловила сподівання, що проведення таких заходів впливатиме у подальшому і на розвиток української правничої науки, на діяльність КСУ, який отримав додаткові повноваження щодо розгляду конституційних скарг. Тетяна Юзькова наголосила на важливості визначеної теми семінару, оскільки людська гідність – це те, що дано людині при народженні і є основним принципом її існування, а Україна, як соціальна держава, має захищати це право.

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук презентував доповідь на тему „Людська гідність в системі конституційних цінностей“.

Станіслав Шевчук зазначив, що на сьогодні перед Конституційний Судом України постало багато завдань та викликів, які потребують вирішення. Тож праці ученого-правознавця Леоніда Юзькова є для нас орієнтиром. Крім того, свідченням актуальності його досліджень є проведення цього семінару, – додав він.

Провівши аналіз правового визначення людської гідності та механізму її захисту в міжнародних правових актах, конституціях європейських держав, Конституції України, а також практики органів конституційної юстиції, Голова Конституційного Суду України виділив найбільш актуальні питання захисту людської гідності органами конституційного контролю. Він зазначив, що у багатьох випадках національні конституції та конституційні суди визнають інтегральне та основоположне значення людської гідності, а право на гідність визнають абсолютним та невід’ємним правом людини.

Доповідач зазначив, що уся національна правова система мала б стояти на сторожі гідності людини, враховуючи, що кожне справедливо захищене суб’єктивне право індивіда і означає крок у захисті гідності її носія. У той же час устрій сучасної демократичної держави передбачає однією з ключових ланок державного механізму механізм конституційного судочинства, тобто діяльності органу конституційного контролю. Саме від цього органу прямою мірою залежить, як будуть розумітися і застосовуватися положення Конституції, у тому числі й ті, що так чи інакше формулюють конституційну категорію людської гідності.

Голова також розповів про особливості імплементації Закону України про КСУ і підкреслив, що Судом було сформовано сенати та утворено колегії, що відкриває шлях до розгляду конституційних скарг. Це ще один додатковий механізм захисту прав людини, зокрема, й права на людську гідність, яка є невід’ємним елементом сучасного конституоналізму, – констатував промовець.

Головний експерт Проекту ЄС „Підтримка Конституційного Суду Республіки Молдова“, професор Університету імені М. Ромеріса, суддя Конституційного Суду Литовської Республіки (2005–2014 рр.), експерт Тома Бірмонтієне відзначила, що двосторонні відносини між конституційними судами України та Литви носять дружній характер та відображають багаторічні традиції співробітництва.

У своєму виступі Тома Бірмонтієне розповіла про основні історичні періоди становлення та розвитку конституціоналізму у Литві, наголосила на важливій ролі суспільства у цьому процесі. 

„Конституційний Суд Литви працює ефективно, оскільки має підтримку суспільства, яка є надзвичайно важливою. Громадяни сприймають Конституційний Суд як інституцію, яка охороняє право та підтримує розвиток держави“, – зазначила Тома Бірмонтієне.

Вона розповіла про окремі рішення Конституційного Суду Литви, додавши, що Суд здійснив суттєвий вплив на розвиток правової системи держави, правої доктрини і прецедентного права.

Конституційні суди, підкреслила Тома Бірмонтієне, є потужним механізмом захисту прав людини та зміцнення правової держави.

Доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді УкраїниАнатолій Селіванов, виступаючи на тему „Людська гідність: способи її захисту у демократичній державі“, відзначив, що „людська гідність“ – це ідентифікація нації, народу, людини і громадянина. „Ніхто не може обмежити людську гідність, вона є недоторканою, невідчужуваною та повинна бути захищеною“.

Проблема людської гідності, зазначив Анатолій Селіванов, заявила про себе як активний потенціал суспільства на Майдані Революції, учасником якого став Український народ. Тому обов’язок держави – забезпечити людську гідність, яка є умовою стабільного конституційного правопорядку.

Способи захисту людської гідності у демократичній державі проаналізував доктор права (Phd), радник із правових питань, викладач факультету права та адміністрації Університету міста Зелена Гура (Польща), експерт Анджей Стець.

У своїй доповіді він зазначив, що Конституція Республіки Польща визначає гідність людини як природне невід’ємне джерело прав та свобод людини і громадянина. Людська гідність є недоторканою, а за її повагу і захист відповідальні державні органи, – констатував промовець.    

Однак, за словами доповідача, у науці та практиці Республіки Польща немає єдиної загальновизнаної дефініції „людська гідність“, оскільки гідність людини є її особистою сферою, яка виражається у самооцінці та очікуваннях поваги з боку інших індивідів.

Відсутність поняття „людська гідність“ ускладнює можливість її правового захисту. Водночас, доповідач підкреслює, що незважаючи на об’єктивні чи суб’єктивні чинники, держава повинна забезпечити дієвий захист цього права.

Голова Громадської організації „Суспільна Служба України“ Руслан Добровольський у своїй доповіді, зазначив, що гідність є поняттям моральної самосвідомості, яке виражає уявлення про цінність всякої людини, як суспільної особистості. Весь шлях розвитку людства – це шлях розвитку свідомості, суспільних відношень, самоусвідомлення себе, своєї ролі, свого статусу в суспільстві, – підкреслив промовець. Він також зазначив, що Конституція України важливе місце відводить захисту гідності, у її статтях визначено гідність людини, як одну з "найвищих соціальних цінностей".

На думку Руслана Добровольського, Помаранчева Революція, Революція Гідності є етапними віхами в пробудженні самоусвідомлення гідності Українського народу, самоусвідомлення свободи духу.

Він щиро побажав Конституційному Суду України стати флагманом захисту права, захисту гідності людини в Україні.

Суддя Конституційного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, доцент Володимир Кампо у своєму виступі зазначив: „Сьогодні ми переживаємо період підйому в організації діяльності Конституційного Суду України, у формуванні конституційної культури, конституційної свідомості громадян“. Етапи становлення, які пройшла Україна, свідчать про те, що народ хоче, щоб в Україні була конституційна демократія, щоб демократичні  цінності стали не лише надбанням народу, але й держави, яка повинна ці цінності впроваджувати і захищати, – переконаний Володимир Кампо.

Сьогоднішній захід, який зібрав суддів, науковців, міжнародних експертів, свідчить, що у нас дійсно є громадянське суспільство, – підсумував промовець.

У ході заходу з доповідями також виступили доктор юридичних наук, професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Совгиря, доктор юридичних наук, науковий консультант Верховного Суду Людмила Козловська, Голова ГО „Блок патріотичних сил“ Володимир Колодзинський, доктор юридичних наук, професор кафедри філософії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Сергій Максимов, кандидат юридичних наук, завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права  Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника  Володимир Розвадовський та інші.

Доповідачі представили тематичні виступи та висловили своє бачення подальшого розвитку конституційної науки і практики, а також надали пропозиції щодо проведення аналогічних заходів у майбутньому.

Заслухавши та обговоривши представлені доповіді, учасники семінару „Людська гідність як конституційна цінність“ прийняли за основу відповідні рекомендації.

За повідомленням прес-служби суду