Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Богуславському районному суді відбувся семінар з працівниками апарату

30 березня 2018, 10:01

У Богуславському районному суді відбувся семінар з працівниками апарату на тему: «Спілкування та взаємодія в колективі. Комунікації суду під час розгляду судових справ в режимі відеоконференції, з використанням портативних  та стаціонарних засобів фіксації судового процесу його учасниками. Співпраця із засобами масової інформації»

Згідно плану комунікаційних заходів Богуславського  районного суду  Київської області 02.01.2018 року у приміщенні Богуславського районного суду відбувся семінар з працівниками апарату на тему: «Спілкування та взаємодія в колективі. Комунікації суду під час розгляду судових справ. Співпраця з засобами масової інформації».

    Очікуваний результат від проведення семінару – формування навичок спілкування та комунікаційної взаємодії в колективі, формування навичок співпраці зі ЗМІ під час розгляду судових справ.

Акцентували увагу колективу суду на основних моментах злагодженого формування відносин суду з представниками засобів масової інформації та представниками громадськості.

   Велику увагу було приділено основним принципам спілкування працівників суду і судів із засобами масової інформації, та правовим позиціям Європейського суду з прав людини, а саме: принципу інформування громадськості через ЗМІ - громадськість мусить мати можливість одержувати через ЗМІ інформацію про діяльність судових та правоохоронних органів. Відповідно, журналістам має бути надана можливість вільно висвітлювати і коментувати діяльність системи кримінальної юстиції, за винятком обмежень, встановлених у рекомендаціях Комітету Міністрів Ради Європи.

            В ході проведення семінару розглянуто поради про те, як поводитись із ЗМІ під час проведення судових засідань.

         Окрему увагу приділено принципу гласності та відкритості судового процесу. Cудові рішення, судові засідання та інформація щодо справ, які розглядаються судом, є відкритими, крім випадків, установлених законом. Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа має право на вільний доступ до судового рішення в порядку, встановленому законом.

Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. У разі вчинення особою дій, що свідчать про неповагу до суду або учасників судового процесу, така особа за вмотивованим рішенням суду може бути видалена із зали судового засідання.

Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов’язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

           Отримані знання працівниками Богуславського районного суду сприятимуть не лише формуванню професійної та компетентної думки про діяльність суду серед ЗМІ та громадськості, а й будуть використані для надання достатньої та фахової інформації про роботу суду на засадах довіри і відкритості.

Авторитет судової влади в суспільстві перш за все залежить від ефективності правосуддя, спроможності суддів захистити права громадян, професіоналізму та моральності представників судової влади. Все це потребує інформаційного забезпечення та підтримки з боку засобів масової інформації, які здатні впливати на громадську думку, на правову позицію громадян в оцінках діяльності суду та правоохоронних органів по захисту їх прав та законних інтересів.

За повідомленням прес-служби суду