Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Верховний Суд – не суд факту, а суд права», – Голова КЦС ВС Борис Гулько

29 березня 2018, 15:03

Верховний Суд у силу норм Цивільного процесуального кодексу України та свого статусу не повинен розглядати всі справи з викликом сторін. Норми ЦПК України передбачають виклик сторін лише у виключних  випадках, і такі випадки Верховний Суд напрацьовує у кожній конкретній справі. Натомість свої позиції учасники мають доводити у першій та апеляційній інстанціях.

На цьому наголосив голова Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько під час зустрічі «100 днів роботи Верховного Суду», відповідаючи на запитання, чи будуть розроблені критерії щодо справ, які мають розглядатись із викликом сторін.

Відповідно до нового ЦПК України в суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. У разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень.

«ЦПК України (ч.13 ст. 7) фактично зобов’язує нас проводити судовий розгляд, звертаю увагу – не судове засідання, а судовий розгляд, без виклику сторін, – зазначив Борис Гулько. – Судові засідання з викликом сторін відбуваються лише в тому разі, якщо необхідно отримати додаткові пояснення сторони».

При цьому сторонам надана можливість подати докази як у першій, так і в апеляційній інстанції. «Верховний Суд – не суд факту, а суд права. Тому прохання до всіх учасників проваджень: готувати свої позиції саме у першій та апеляційній інстанціях», – сказав Борис Гулько.

Також він закликав адвокатів відповідально ставитись до написання касаційних скарг та підготовки матеріалів. Це допоможе знизити навантаження на суд, яке наразі дуже значне, і надасть суду можливість приділяти більше уваги питанням, що виникають під час правозастосування.

 

За повідомленням прес-служби суду