Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Скадовського райсуду Херсонської області та представник БВПД відвідали школярів

26 березня 2018, 14:49

23 березня 2018 року судді Скадовського районного суду Херсонської області та начальник відділу «Скадовського бюро правової допомоги» зустрілися з учнями Улянівської загальноосвітньої  школи.

Скадовський районний суд Херсонської області продовжує співпрацювати з відділом «Скадовського бюро правової допомоги» Голопристанського  місцевого центру з надання вторинної правової допомоги. Одним з пріоритетних напрямків співпраці є просвітницька діяльність серед молоді Скадовського району. Цього разу судді Олександр Кустов, Сергій Пухальський спільно з начальником відділу «Скадовського бюро правової допомоги» Тетяною Мосіною відвідали загальноосвітню школу у селищі Улянівка Скадовського району, де поспілкувалися з учнями 5-10 класів.

Під час своєї доповіді Тетяна Мосіна розповіла учням про права дітей, передбачені Конвенцією ООН, права та обов’язки учнів, а також розкрила питання кібербулінгу.

Кібербулінг – це використання телефону, комп’ютера та інших ґаджетів для цькування, яке розгортається у віртуальному світі, в кіберпросторі, зокрема в соціальних мережах. Оскільки це явище набирає обертів, тема кібербезпеки, безпечного Інтернету та культури спілкування у віртуальному світі є актуальною та важливою.

Темами доповідей суддів стали види відповідальності неповнолітніх.

Зокрема суддя Сергій Пухальський зауважив про незворотність покарання за неправомірні вчинки. Розповів про наслідки притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності, про покарання за вчинення злочинів, а також види та загальні засади призначення покарання.

Застеріг дітей, щоб ніколи не приймали поспішних рішень, завжди контролювали свої емоції, намагалися вирішувати будь-яку спірну ситуацію тільки мирним шляхом, допомагали слабшим, поважали старших за віком.

Навівши повчальні приклади із практики розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, суддя Сергій Пухальський застеріг дітей, щоб вони завжди обдумували свої вчинки, ніколи не брехали не хитрували, а були відповідальними, чесними, справедливими, бо саме таких людей шанують і саме такі люди завжди досягатимуть успіхів у житті.

Точку зору колеги у своїй доповіді про цивільну відповідальність підтримав суддя Олександр Кустов.

«Не дивлячись на те, що діти до 14 років не несуть цивільної відповідальності за заподіяну шкоду, така відповідальність покладена на їх батьків (законних представників), тому треба бути відповідальними та завжди зважати на наслідки своїх вчинків», - підвів підсумок своєї доповіді Олександр Кустов.

На завершення зустрічі, учні мали змогу задати питання гостям.

Діти задали велику кількість запитань, які їх турбують, серед яких: «Чи правомірні дії вчителів, коли вони забирають на уроках мобільні телефони?», «Чи правомірні дії вчителів, коли вони виганяють учнів з класу», «Яка відповідальність особи, яка знімає на мобільний телефон бійку?» та інші запитання, на які судді надали зважені та обґрунтовані відповіді, закликаючи дітей поводити себе відповідально, та пам’ятати, що в них є не тільки права, а й обов’язки.

 

За повідомленням прес-служби суду