Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП скасувала рішення Першої Дисциплінарної палати про притягнення до дисциплінарної відповідальності п’яти суддів КААС та ВАСУ

21 березня 2018, 17:39

Вища рада правосуддя 20 березня 2018 року розглянула скаргу суддів Київського апеляційного адміністративного суду Мацедонської Вікторії Едуардівни, Аліменка Володимира Олександровича, Лічевецького Ігоря Олександровича; представника суддів Вищого адміністративного суду України Горбатюка Сергія Андрійовича, Єрьоміна Анатолія Васильовича – адвоката Кравця Ростислава Юрійовича на рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 5 жовтня 2017 року № 3135/1дп/15-17 «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів Київського апеляційного адміністративного суду Лічевецького І.О., Мацедонської В.Е., Аліменка В.О., Вищого адміністративного суду України Єрьоміна А.В., Горбатюка С.А. та залишення без розгляду дисциплінарної скарги і закриття дисциплінарної справи стосовно судді Вищого адміністративного суду України Кравцова О.В.».

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що рішення Першої Дисциплінарної палати від 5 жовтня 2017 року ухвалене за результатами розгляду скарг адвоката Костюченко І.В., поданих в інтересах Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, про порушення суддями Лічевецьким І.О., Мацедонською В.Е., Аліменком В.О. норм процесуального права при прийнятті 21 липня 2016 року постанови про часткове задоволення апеляційної скарги та, відповідно, часткове задоволення адміністративного позову у справі № 826/10834/14, а також допущення суддями поведінки, що порочить звання судді і підриває авторитет правосуддя; порушення суддями Єрьоміним А.В., Горбатюком С.А., Кравцовим О.В. норм процесуального права при постановленні 30 листопада 2016 року ухвали про залишення касаційних скарг без задоволення, а постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 21 липня 2016 року та ухвали від 4 серпня 2016 року у справі № 826/10834/14 – без змін.

Зазначені судові рішення стосувалися справи за позовом приватного акціонерного товариства «Граве Україна страхування життя» до державної установи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «ЕРДЕ Банк» Ткач М.Ю., треті особи: ПАТ «ЕРДЕ Банк», прокуратура міста Києва, про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити певні дії.

Не погоджуючись із рішенням Першої Дисциплінарної палати, судді подали скарги, в яких, зокрема, зазначили, що вказане рішення підлягає скасуванню, оскільки дисциплінарна скарга подана неповноважною особою, а її суть фактично зводиться до незгоди із судовим рішенням, Дисциплінарна палата не має повноважень переглядати судове рішення і незгода з правовою позицією не може бути підставою для притягнення суддів до відповідальності.

Доповідач зазначив, що Перша Дисциплінарна палата дійшла висновку, що суддями було вчинено дії, визначені підпунктом «б» пункту 1 статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме не зазначено у судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін, проте таке твердження спростовується змістом постанови Київського апеляційного адміністративного суду та ухвали Вищого адміністративного суду України.

Крім того, Ігор Бенедисюк нагадав, що підстави дисциплінарної відповідальності судді та мотиви, з яких ухвалено рішення Дисциплінарної палати чи Вищої ради правосуддя, повинні стосуватися виключно дій судді, а не оцінки змісту прийнятого ним рішення.

«Аналіз тексту рішення Першої Дисциплінарної палати ВРП дає підстави для висновку, що Дисциплінарна палата вийшла за межі своїх повноважень, оскільки мотивація рішення стосується законності й обґрунтованості постанови суду апеляційної інстанції та ухвали суду касаційної інстанції. Таким чином, вважаю, що Перша Дисциплінарна палата фактично дала оцінку вказаним судовим рішенням, а не діям суддів під час їх прийняття. Судові рішення не можуть бути переглянуті іншим органом чи особами поза межами судочинства, за винятком рішень про амністію та помилування, – зазначив Ігор Бенедисюк. – Вважаю, що доводи та посилання, покладені в основу рішення Першої Дисциплінарної палати, є помилковими».

Вища рада правосуддя ухвалила рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 5 жовтня 2017 року № 3135/1дп/15-17 про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів Київського апеляційного адміністративного суду Лічевецького Ігоря Олександровича, Мацедонської Вікторії Едуардівни, Аліменка Володимира Олександровича, Вищого адміністративного суду України Єрьоміна Анатолія Васильовича, Горбатюка Сергія Андрійовича та залишення без розгляду дисциплінарної скарги і закриття дисциплінарної справи стосовно судді Вищого адміністративного суду України Кравцова Олега Вікторовича скасувати повністю та закрити дисциплінарне провадження.

 Прес-центр судової влади України