Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Технологічно інтелектуальні судді майбутнього, яким довіряє суспільство. Основні тези Міжрегіонального судового форуму

20 березня 2018, 17:41

Суд не повинен сприйматись як місце вирішення конфлікту, але як місце, де наявні гідні побутові умови, де з ними буде вести розмову професійний суддя, який при потребі може виступити медіатором. Судді повинні бути не лише інтелектуальними, а технологічно інтелектуальними. Такі ідеї висловив Станіслав Щотка, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на Міжрегіональному судовому форумі “ВККС: кадри вирішують усе!”, який пройшов 19 березня на Київщині. Організували захід Асоціація розвитку суддівського самоврядування України, Асоціація правників України та ВККС. 

У роботі Форуму взяли участь й представники Апеляційного суду Хмельницької області: референт Юлія Салдан та начальник аналітично-статистичного відділу Тетяна Гребелюк.

Тематика заходу охоплювала питання конкурсних процедур у судовій владі, оцінювання суддів, кадрового резерву служителів Феміди, взаємодії громадськості та судів. Члени ВККС нагадали про 5 кадрових проектів, які наразі реалізує (а деякі лише планує) Комісія: кваліфікаційне оцінювання суддів, добір на посаду судді, конкурси до IP-суду та Антикорупційного суду, другий конкурс до Верховного Суду.

На сьогодні вся суддівська спільнота націлена на те, аби пройти кваліфікаційне оцінювання. За словами Миколи Оніщука, ректора Національної школи суддів України, таке первинне оцінювання це інструмент ad hoc, тобто, спрямований на вирішення конкретної проблеми у певний момент часу. Надалі будуть задіяні європейські процедури періодичного оцінювання суддів. Цікаво, що непересічну роль у цьому процесі відіграватиме й громадськість.

Що ж чекає Служителів Феміди у майбутньому – про це розповів Олександр Іщенко, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВККСУ та ВРП Національної школи суддів України. За законом  метою регулярного оцінювання суддів є виявлення його індивідуальних потреб щодо вдосконалення, стимулювання до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. Передбачені такі його види, як оцінювання судді викладачами (тренерами) Національної школи суддів, іншими суддями відповідного суду, самооцінювання та незалежне оцінювання роботи судді в судових засіданнях громадськими об'єднаннями. Все це реалізується у формі заповнення спеціальних анкет.

На сьогодні закон надає право громадським об'єднанням організовувати незалежне оцінювання роботи судді у відкритих судових засіданнях. Результати фіксуватимуться в анкеті, яка повинна містити наступну інформацію: про тривалість розгляду справи, дотримання суддею правил судочинства і прав учасників процесу, культуру спілкування, рівень неупередженості судді, рівень задоволення його поведінкою учасниками процесу, зауваження щодо ведення процесу, інші відомості. Така анкета може бути включена до суддівського досьє.

Як саме будуть здійснюватись такі процедури - визначатиме Вища кваліфікаційна комісія суддів України у спеціальному документі. Затвердження такого документу буде на часі після закінчення вже розпочатого первинного оцінювання.

Більше фото із заходу тут.

За повідомленням прес-служби суду