Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найпоширенішим злочином проти власності є крадіжка, - узагальнення Полонського райсуду Хмельницької області за 2017 рік

20 березня 2018, 15:08

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користува­тись і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбав­лений права власності, адже  право власності є непорушним. 

 Найпоширенішим злочином проти власності, як свідчить практика, є крадіжка (ст. 185 КК України). Так, зокрема, Полонським районним судом протягом 2017 року було закінчено провадження у 118 справах. З загальної кількості розглянутих справ -  50 кримінальних проваджень за злочини проти власності, зокрема 48 кримінальних проваджень були кваліфіковані за ст. 185 КК України – крадіжка.

 Протягом 2017 року Полонським районним судом у вчиненні крадіжки визнано винними 5 неповнолітніх осіб, лише щодо одного засудженого, який вчинив злочин у неповнолітньому віці судом застосовано реальне позбавлення волі на певний строк, двоє осіб були передані під нагляд батькам, ще двоє осіб звільнені від відбування покарання з встановленням іспитового строку.  Якщо говорити далі про вік засуджених за крадіжки, то слід зазначити що за ст. 185 КК України  протягом 2017 року у молодому віці (від 18 до 35 років) засуджено 24 особи, у більш зрілому віці (від 35 до 55 років) – засуджено 16 осіб, у поважному віці (понад 55 років) маємо 4-х засуджених .

 

Діаграма 1. Вік засуджених за крадіжки та їх кількість

 

 

 

Причини, що спонукають людей до вчинення крадіжок можуть бути найрізноманітніші та можна визначити серед них декілька основних, зокрема:

          -  матеріальні нестатки та відсутність роботи;

          - політична нестабільність;  

          - віктимна (легковажна, аморальна, протиправна) поведінка потерпілих, яка стала приводом злочину;

          - провокаційні взаємини в сім'ї, із сусідами, товаришами по службі;

          - недоліки в охороні майна;

          - латентність і безкарність значної частини злочинів проти власності.

 

Діаграма 2. Особи , визнані винними у вчиненні крадіжки ( із  них – 42 чоловіки та 7 жінок )

 

 

Протягом 2017 року за кваліфікуючою ознакою повторності у вчиненні крадіжки (ч. 2 ст. 185 КК) судом розглянуто справи щодо 10 осіб, дві особи засуджені за вчинення крадіжки за попередньою змовою групою осіб. 17 засуджених маємо в 2017 році, які вчинили крадіжку з проникненням.

 

Діаграма 3.  Найпоширеніші крадіжки майна та кількість засуджених осіб

 

 

 

Якщо ж говорити про призначені судом покарання за вчинення крадіжок, то залежали вони від тяжкості вчиненого злочину, кваліфікуючих ознак, обставин, що обтяжують та пом’якшують вину та виразились в призначенні реального позбавлення волі для чотирьох крадіїв, арешту для трьох засуджених, покарання, які не пов’язані з позбавленням волі були призначені 18 особам, та ще 18 осіб були звільнені від відбування покарання з встановленням іспитового строку.

З 07 вересня 2017 року набрав законної сили Закон України «Про амністію у 2016 році». Полонський районний суд теж застосував його норми до осіб, що мали на те право та дали свою згоду, і звільнив від покарання  три особи, що вчинили крадіжки.

В умовах політичної нестабільності, матеріального неблагополуччя, відсутності належних заходів попередження злочинності крадіжки набувають все більшої «популярності». Крадії не гребують нічим, крадуть все, що попадає під руку і з будь-яких місць, тож навіть у себе вдома поставивши камери та замкнувши всі двері ми не є абсолютно захищеними від них. Лише свідоме ставлення та повага до інших, до їх майна, заробленого тяжкою працею, може змінити ситуацію в нашому суспільстві.

 Наш Полонський район є маленьким віддзеркаленням глобальної ситуації з крадіжками в нашій країні, а вона є далеко не найкращою, якщо навіть не критичною. Тож давайте станемо свідомими, будемо берегти не лише своє майно а й майно сусіда, товариша чи просто незнайомої людини, яке потрапило до рук крадіїв, вчасно повідомивши про це відповідні органи, адже найбільша небезпека крадіжки в її прихованості та відсутності можливості без сторонньої допомоги розкрити цей злочин. І пам’ятайте кожен хто вчинив злочин, повинен понести за нього відповідальність, адже як каже народне прислів’я:  «Умієш брати – умій віддавати».

 

Інформація підготовлена ст. секретарем суду Кравчук В.В.

 

За повідомленням прес-служби суду