Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП Ігор Бенедисюк взяв участь у засіданні Керівного комітету Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи

19 березня 2018, 11:10

16 березня 2018 року у місті Києві відбулося засідання Керівного комітету проекту Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи.

У заході взяли участь представники Міністерства закордонних справ Канади, Національного суддівського інституту Канади, Офісу Уповноваженого з федеральних суддів Канади, Ради суддів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Національної школи суддів, Державної судової адміністрації, голови апеляційних судів Хмельницької, Запорізької, Одеської областей та голова Івано-Франківського міського суду, від Вищої ради правосуддя – Голова ВРП Ігор Бенедисюк.

З вітальним словом до учасників засідання Керівного комітету звернулися заступник директора (радник) з питань співпраці Посольства Канади в Україні Бронвін Круден та директор із юридичних та освітніх питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон.

Зокрема, Бронвін Круден зазначила, що засідання Керівного комітету Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи відбуваються щороку і дають можливість проаналізувати результати попереднього року реалізації Проекту та обговорити план його впровадження на майбутній рік.

«Для мене дуже важливо почути вашу думку, залучити вас, знати, яка підтримка потрібна вам від нашого Проекту, як найкращим чином ми могли б сприяти досягненню найкращого результату», – сказала Бронвін Круден.

Крім того, доповідач поінформувала, що нещодавно канадський уряд ухвалив політику міжнародної допомоги щодо впровадження феміністичних підходів. «Дуже довго ми працювали над впровадженням гендерної рівності в усіх проектах, щоб забезпечити таку ситуацію, аби потреби всіх жінок, дівчат, а також вразливих груп населення були відображені в наших програмах. Коли ми будемо вимірювати результати наших проектів, будемо окремо визначати наслідки для жінок і для чоловіків», – зазначила Бронвін Круден. Крім того, вона висловила впевненість, що під час судової реформи буде надано підтримку вразливим групам населення щодо доступу до правосуддя.

Дональд Чіассон здійснив короткий огляд того, що вже зроблено і що заплановано зробити задля підтримки судової реформи в Україні завдяки Канадсько-українському Проекту підтримки судової реформи.

Зокрема, зазначив, що мета Проекту підтримки судової реформи – зробити значний внесок у розвиток демократії та верховенства права в Україні через цільову багаторічну стратегію підтримки реформування сектору правосуддя, що зосереджується на зміцненні судочинства в Україні та судових установ як ефективних та надійних механізмів для здійснення правосуддя.

Дональд Чіассон високо оцінив здобутки України у прагненні створити незалежну судову систему та висловив сподівання, що в Україні найближчим часом буде сформовано суддівський корпус, який забезпечуватиме громадянам справедливе та надійне вирішення спорів.

«Ми хочемо допомогти Україні створити доброчесну і справедливу судову систему», – запевнив Дональд Чіассон.

Директор напряму міжнародного співробітництва Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Олег Шаков наголосив на результатах діяльності Проекту, пов’язаних із судовим адмініструванням, які зосереджено на розробленні більш дієвих і ефективних стратегій комунікації суду із громадськістю, удосконаленні практик судового адміністрування та наданні судом послуг громадянам, а також досудовому врегулюванні спорів.

«Наша робота базується на важливому постулаті – відновити довіру до судової влади, а також створити можливості і спроможності у судах, щоб вони належним чином працювали з громадськістю, навчити, яким чином формувати і доносити до громадськості позитивні меседжі», – зазначив Олег Шаков.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк у своєму виступі зазначив, що законодавча складова судової реформи в Україні фактично виконана, і наразі триває етап імплементації цих змін.

«Наділення новими повноваженнями Вищої ради правосуддя – одного із центральних органів судової влади – поставило перед нами завдання щодо належної імплементації законодавчих змін і виконання обов’язків зі зміцнення незалежності судової системи, відновлення довіри до судової влади. Одним з основних завдань, яке ми побачили на цьому шляху, – це побудова належної комунікації як між органами управління судовою владою, так і між судовою владою та суспільством», – зазначив Ігор Бенедисюк.

Голова ВРП нагадав, що за допомогою Проекту створено Комунікаційний комітет судової влади, який дав можливість на рівні судової влади об’єднати зусилля у сфері комунікації між судовою владою та суспільством. До комітету увійшли голови та очільники органів управління судової влади та Голова Верховного Суду України. Крім того, було створено Робочу групу Комунікаційного комітету системи правосуддя, яка здійснює підготовку проектів програм для Комунікаційного комітету. «На мою думку, це було важливим досягненням минулого року. Створення такого органу дало нам змогу виступити «одним фронтом» від судової влади», –зазначив він.

Крім того, Ігор Бенедисюк нагадав, що минулого року проведено загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», та повідомив, що на 2018 рік заплановано проведення другого загальнонаціонального форуму, присвяченого ключовим питанням взаємодії судів та ЗМІ.

Голова ВРП подякував Проекту за підтримку, яка надається Вищій раді правосуддя, та запевнив, що подальша співпраця ВРП із Проектом у сферах розвитку судових комунікацій, удосконалення дисциплінарних процедур, посилення забезпечення незалежності суддів в Україні і розроблення стандартів оцінювання її стану, побудови нової структури судової влади та багатьох інших є одним із важливих напрямів діяльності Вищої ради правосуддя.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач у своєму виступі звернула увагу на роль найвищого суду в реалізації судової реформи, необхідним елементом якої є, зокрема, процес забезпечення єдності судової практики. Лариса Рогач запевнила, що Верховний Суд підтримує ідею продовження співпраці з Проектом і переходу її на новий рівень у зв’язку з наявністю нових викликів, що постали перед судовою владою України.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зауважив, що Канадсько-український Проект підтримки судової реформи є довготривалим, що дає змогу фундаментально сформувати програми співпраці. Він зазначив, що нині зросла кількість запитів на отримання послуг Національної школи суддів України, зокрема тестів для оцінювання суддів, які готує Тестологічний центр НШСУ, тому саме в цьому напрямі дуже важливою буде підтримка Проекту.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук у своєму виступі наголосив на пріоритетних напрямах діяльності новосформованої Ради суддів України. На його думку, Рада суддів має зосередити свої зусилля та таких питаннях: співпраця з громадянським суспільством, вжиття заходів незалежності суддів, питання суддівської етики та подолання можливого конфлікту інтересів. Саме в цих напрямах Рада суддів України сподівається на підтримку Проекту.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк окреслив важливі проблеми, які нині постали перед ДСА України, з-поміж яких виокреслив процес реорганізації, ліквідації та створення судів, розроблення нормативів чисельності суддів, методики діяльності судів у надзвичайних ситуаціях, створення Служби судової охорони.

Головний спеціаліст сектору забезпечення діяльності керівництва Комісії секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Світлана Максимова поінформувала, що Комісією на 2018 рік заплановано проведення чотирьох важливих кадрових процедур: добір на посаду суддів, конкурс на посаду суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Вищого антикорупційного суду (в разі прийняття відповідного закону), кваліфікаційне оцінювання суддів та процедура переведення суддів у разі ліквідації чи реорганізації суду без проведення конкурсу. Доповідач зазначила, що Комісія сподівається на підтримку Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи під час проведення цих процедур.

Про діяльність, яку проведено у регіонах, розповіли партнери з пілотних регіонів Проекту підтримки судової реформи:голова апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич, голова апеляційного суду Запорізької області Валерій Бєлка, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Богацька та голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк.

Підсумовуючи результати зустрічі, заступник директора з питань співпраці Посольства Канади в Україні Бронвін Круден зазначила: «Результати свідчать, що проведено багато корисної роботи, яка будує шлях для майбутнього і підтверджує, що ми рухаємося у правильному напрямі».

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України