Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Європейські стандарти у сфері судочинства є орієнтиром для українських суддів», – заступник Голови ВС Богдан Львов

07 березня 2018, 15:17

5 березня 2018 року у Верховному Суді відбулася зустріч з Президентом Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) (далі – Європейська комісія) з метою обговорення питань, пов’язаних із реалізацією судової реформи в Україні.

Верховний Суд представили заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, судді Великої Палати Верховного Суду Наталія Антонюк та Олександр Прокопенко, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олег Білоус, Ірина Гончарова, Надія Данилевич та Ірина Желтобрюх, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Марчук та суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Віктор Пророк.

На прохання Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні (ПРАВО)», у рамках діяльності якого в Києві з місією перебуває Президент Європейської комісії Георг Става, організовано зустріч із міжнародним експертом.

Президент Європейської комісії наголосив на важливості обміну досвідом у сфері проведення кваліфікаційного оцінювання та інших процедур добору суддів, враховуючи актуальну ситуацію в нашій державі. Зараз Україна може стати еталоном для інших країн, які рухаються в євроінтеграційному напрямку, оскільки держава провела безпрецедентний за своїми масштабами конкурс добору кандидатів на посади суддів Верховного Суду, зазначив Георг Става.

Судді Верховного Суду запропонували своє бачення тих удосконалень конкурсних процедур, які варто було б впровадити, зокрема, й на законодавчому рівні. Беззаперечним позитивом конкурсу до Верховного Суду стали відкритість і прозорість його перебігу, забезпечені онлайн-трансляцією етапів проведення та участю громадськості у процедурах добору.

На думку заступника Голови Верховного Суду, Голови Касаційного господарського суду Богдана Львова, судді Верховного Суду отримали кредит довіри від суспільства, тож очікування щодо їхньої діяльності дуже високі, а судові рішення ретельно вивчатимуться фахівцями в галузі права. «Судді Верховного Суду гідно виконуватимуть надзвичайно відповідальну місію утвердження верховенства права, дотримання прав та основоположних свобод людини для того, щоб виправдати довіру як співвітчизників, так і представників міжнародної спільноти», – зауважив Богдан Львов.

Учасники заходу обговорили питання, пов’язані з реалізацією судової реформи в Україні, зокрема, в контексті проведення конкурсу до Верховного Суду, кваліфікаційного оцінювання суддів та інших процедур добору суддів. Присутні висловили вдячність за проведену зустріч, подякували за активну співпрацю та озвучили перспективи подальшої роботи.

У зустрічі також взяли участь голова Національної судової адміністрації Литовської Республіки Реда Молєне та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

За повідомленням прес-служби суду