Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У 2017 році за водіння в нетверезому стані Вінницьким районним судом на винних осіб було накладено 684 620 грн. штрафу

03 березня 2018, 13:32

     Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Ю.Ф. Карпінська проаналізувала практику суду щодо застосування статі 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння:

    - Згідно зі статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, накладається на водіїв штраф у розмірі шестисот неоподатковуваних          мінімумів                                      доходів       громадян  з                  позбавленням          права                                      керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - штраф в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне протягом року вчинення будь- якого з вищезазначених порушень, - штраф на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних    мінімумів   доходів     громадян    з     позбавленням    права                                      керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб - штраф у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. Якщо такі дії вчиняються особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, - штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років і на інших осіб - штраф у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

     Вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

     Упродовж 2017 року до Вінницького районного суду Вінницької області надійшло 158 адміністративних матеріалів з протоколами про притягнення осіб за ст.130 КУпАП, з яких 99 матеріалів розглянуто по суті. Із 99 осіб, які притягувалися до адміністративної відповідальності за ст.130 КУпАП, 67 осіб визнано винними у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст.130 КУпАП, відносно 1 особи провадження у справі закрито в зв’язку з відсутністю в її діях події та складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.130 КУпАП.

     Інколи, щоб уникнути відповідальності, особи, яких притягують до адміністративної відповідальності, вдаються до всіляких хитрощів: не з'являються в судові засідання, уникають отримання судових повісток про виклик в суд, заявляють клопотання про відкладення розгляду справи. Вказані обставини призводить до затягування розгляду справи та неможливістю розглянути адміністративні матеріали в строки, передбачені чинним законодавством. Досить часто до суду надходять адміністративні матеріали, по яких уже закінчилися строки накладення адміністративних стягнень.

     Так, в 2017 року Вінницьким районним судом Вінницької області провадження по 31 адміністративному матеріалу, які надійшли з протоколами про притягнення осіб за ст.130 КУпАП, було закрито в зв’язку з закінченням на момент розгляду строків накладення адміністративних стягнень.

     Однак, не зважаючи на те, що за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння законодавці посилили відповідальність, проблема п’яних водіїв не зникла, як того очікували, а продовжує існувати в великих масштабах та є досить болючою.

     Так, в 2017 році на осіб, визнаних винними у скоєнні адміністративних правопорушень, передбачених ст.130 КУпАП, були накладені адміністративні стягнення у виді штрафу на загальну суму 684 620 грн., з яких добровільно сплачено штрафи лише на суму 156 200 грн., тобто трохи більше 1/5 від загальної суми. Після закінчення строків для добровільної сплати штраф, суд вимушений звертатися до відділу державної виконавчої служби для примусового виконання постанови суду.

     Керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння є однією з головних причин скоєння дорожньо-транспортних пригод.

     Учасникам дорожнього руху необхідно досить серйозно ставитися до Правил дорожнього руху, кожен повинен розуміти, до чого призводить грубе їх порушення, а особливо керування транспортним засобом в п’яному стані. З вини п’яних водіїв страждають невинні люди, серед яких досить часто є й діти, а винуватці аварій залишаються живі- неушкоджені, адже, як говорять в народі, «п’яному і море по коліна».

     Дороги не повинні бути місцем загибелі людей або отримання ними тілесних ушкодження, а транспортний засіб не повинен бути об’єктом підвищеної небезпеки, це лише засіб пересування. І поки-що не виправдовуються надії на те, що посилення жорсткості адміністративних стягнень відносно водіїв, які керують транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, істотно знизить аварійність на дорогах. Для формування культури та повноцінного усвідомлення відповідальності майбутніх та нинішніх водіїв слід наділити знаннями, які дозволять реально оцінювати небезпеку керування транспортним засобом під впливом алкоголю.

     Лікарі застерігають, що навіть незначна кількість спиртного може призвести до трагедії. Процес розпаду алкоголю відбувається не одразу. Людина спочатку може ще почуватися тверезою, але вже дорогою ці відчуття зміняться. Крім того, на самопочуття впливають також й інші фактори: чи прийняв якісь ліки водій, чи виспався водій перед тим, як випив алкоголь та інші. Реакція буде вже не та, а ситуації на дорозі можуть бути найнесподіваніші. І зрештою, водій може бути і невинним у ДТП, а от виявлений алкоголь у крові може спричинити додаткові проблеми.

     І на останок цікаві факти!

     Допустимий рівень алкоголю в крові в Україні визначено на рівні 0,2 проміле.

     А от у Німеччині адміністративна відповідальність в цілому настає тоді, коли рівень алкоголю в крові водія перевищує 0,5 проміле. В такому разі накладається штраф від 500 євро, якщо впіймали не вперше, то штраф може зрости до 3000 євро. Крім цього, водія за керування в стані алкогольного сп’яніння позбавляють водійського посвідчення строком на один місяць і заносять два пункти в спеціальний реєстр водійських правопорушень. Водіям - особам, молодше 21 року, та тим, хто має права не довше двох років, взагалі забороняється вживати алкоголь. В той же час, гранично допустимий рівень алкоголю в крові не відіграє жодної ролі тоді, коли поведінка водія на дорозі вказує на його сп'яніння, тобто коли він, приміром, «виляє» чи спричиняє ДТП. У цьому разі навіть за рівня алкоголю в крові, починаючи від 0,3 проміле, правопорушення вже є кримінальним злочином і тягне за собою високі штрафи та позбавлення прав строком щонайменше шість або дванадцять місяців. Розмір грошового штрафу залежить від фінансової ситуації правопорушника. У разі повторного правопорушення водієві загрожує навіть ув'язнення.

     У Франції, як і в Німеччині, діє граничний рівень алкоголю в крові у 0,5 проміле. Якщо в крові водія встановлено більший рівень алкоголю, йому загрожує штраф від 135 євро. Для новачків, які мають права не довше, ніж три роки, така гранична межа закріплена на рівні 0,2 проміле. Понад 0,8 проміле алкоголю в крові вже загрожують водієві штрафом у 4500 євро чи навіть ув'язненням на термін до двох років.

     Водії в Великобританії не порушують закону, якщо перебувають за кермом із рівнем алкоголю в крові до 0,8 проміле (лише в Шотландії граничну межу знижено до 0,5 проміле). Якщо перевищено граничну межу, водієві загрожує позбавлення прав щонайменше на один рік, а в окремих випадках - навіть до шести місяців ув'язнення.

     У Швеції, як і в Україні, відносно низька гранична межа допустимого алкоголю в крові - 0,2 проміле, але покарання - значно серйозніші. Сума, яку доведеться сплатити правопорушникові, залежить від його доходів. Мінімальний штраф передбачено на рівні, який відповідає сумі, яку водій заробляє за 40 днів. Закон передбачає навіть можливість позбавлення волі терміном до шести місяців. У випадку з вмістом алкоголю в крові на рівні понад 1,0 проміле водієві вже загрожує позбавлення волі на строк до двох років.

     Польський закон також передбачає гранично допустиму межу в алкоголі водія на рівні 0,2 проміле та штраф за її перевищення розміром від 145 євро. Крім того, навіть низький рівень алкоголю в крові може потягнути за собою позбавлення водійських прав строком від шести місяців до трьох років та навіть до одного місяця ув'язнення. Якщо рівень алкоголю в крові перевищує 0,5 проміле, водій може опинитися у в'язниці терміном до двох років чи позбутися прав на строк до 10 років.

     Якщо в Білорусії перевищив норму 0,04 проміле в перший раз, водій заплатить до 12500 доларів і позбудеться прав на три роки. За рецидив передбачена кримінальна відповідальність і можуть відправити у в’язницю.

     В США любителі спиртних напоїв можуть сісти у в’язницю на термін від шести місяців до одного року, а також піддатися тривалого позбавлення водійських прав. Допустимий вміст алкоголю в крові для водії старше 21 року - 0,8 проміле.

     Якщо п'яний водій в Сінгапурі вперше попався на очі поліцейському, то він може «відбутися» позбавленням прав на рік, яке супроводжується штрафом в 5000 доларів або піврічним перебуванням у в'язниці. Спійманий п'яним вдруге водій може розраховувати на ще більший штраф і три роки ув'язнення. Якщо ж в аварії за участю п'яного автомобіліста є постраждалі, то до дуже тривалого (в кілька десятків років) ув'язнення додається 6 ударів ротангових палицею. А якщо п'яний за кермом збив людину, то він може отримати довічне ув'язнення.

     У Китаї закон особливо суворий. Одного водія, який влаштував ДТП з летальним результатом, засудили до смертної кари. Якщо ж автолюбитель просто спійманий в п’яному вигляді і учасником неприємних дорожніх ситуацій ще не став, то відповідальність все одно буде кримінальна - на строк від 1 місяця до 6. До того ж, передбачено позбавлення прав на три роки. Ну, і 0,0 проміле, відповідно.

     В Японії п’яному водієві (більше 0,03 проміле) загрожує серйозний штраф і позбавлення прав на довгий термін. Якщо нетверезий винуватець аварії зник з місця ДТП, то права відберуть на 10 років. В Японії діє «сухий закон» для водіїв. В країні карають не тільки самих п’яних водіїв, але і пасажирів, які сіли до них в автомобіль. В Японії бармен не має права навіть продавати алкогольні напої, якщо знає, що відвідувач за кермом. За такий проступок бар можуть позбавити ліцензії.

     Алкоголь і кермо - поняття несумісні, в іншому випадку під загрозу ставиться не тільки здоров’я і життя самого водія, але й безпека оточуючих, ні в чому не винних людей. Тому, перш ніж сідати за кермо в стані алкогольного сп’яніння, задумайся - чи варте воно того!