Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

02 березня 2018, 13:16

 

1 березня 2018 року керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар провів особистий прийом громадян, які стверджували про порушення Печерським та Солом’янським районними судами міста Києва, Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області норм чинного законодавства України під час здійснення судочинства, у тому числі недотримання процесуальних строків розгляду судових справ.

Водночас деякі заявники висловлювали прохання вирішити питання щодо ухвалення судом законного судового рішення та дотримання норм чинного законодавства України, а також цікавилися інформацією про стан розгляду поданих ними дисциплінарних скарг.

Сергій Пушкар уважно вислухав заявників та з огляду на порушені ними питання повідомив, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування і не вправі втручатися у судовий розгляд конкретної судової справи, сприяти в її вирішенні та ухваленні судового рішення, оскільки діє виключно в межах повноважень, визначених у статті 131 Конституції України та статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Відповідно до статті 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи не можуть приймати рішення, які скасовують судові рішення або зупиняють їх виконання.

Додатково керівник секретаріату Вищої ради правосуддя надав громадянам інформацію щодо поданих до Вищої ради правосуддя дисциплінарних скарг та можливості викладення додаткових обставин (за наявності) з метою долучення до матеріалів цих скарг.

При цьому Сергій Пушкар зазначив, що попереднє вивчення та перевірку дисциплінарної скарги здійснює член Вищої ради правосуддя, який також є членом Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя. Відповідно до статті 21 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» член Вищої ради правосуддя у своїй діяльності є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Громадян додатково поінформовано, що подані під час прийому дисциплінарні скарги підлягатимуть розгляду в порядку дисциплінарного провадження з урахуванням вимог законодавства України, зокрема законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя».

За повідомленням ВРП