Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду взяла участь у обговоренні результатів моніторингу судових процесів в Україні

01 березня 2018, 11:21

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська взяла участь у роботі міжнародної конференції за результатами першої програми моніторингу судових процесів в Україні.

Суддя КГС ВС Ганна Вронська привітала учасників заходу та наголосила на важливості моніторингу судових процесів в Україні для формування ефективного діалогу та співпраці між представниками судової влади, громадськістю та міжнародною спільнотою.

– Наразі учасників судового процесу цікавить не тільки результат, але й те, у який спосіб ухвалюються судові рішення. Реакція суспільства на них є також  показником роботи суду та суддів, – підкреслила Ганна Вронська.

Суддя Верховного Суду наголосила, що на сьогодні у судах усіх інстанцій існують загальні проблеми. Серед основних можна назвати недотримання розумних строків розгляду справи, незручне розташування й технічне оснащення суду, а також інформаційну закритість суду. На переконання Ганни Вронської, проведення подібних моніторингів судових процесів допоможе виявити та усунути наявні проблеми. Крім того, аналіз проведених спостережень сприятиме створенню позитивного іміджу судової влади та встановленню ефективної співпраці з громадянським суспільством

Разом з тим, Ганна Вронська зазначила, що у Верховному Суді активно практикують інформування учасників судового процесу про рух судової справи через сучасні технологічні засоби, зокрема багатоканальний кол-центр та офіційний сайт.

У рамках роботи конференції учасників ознайомили з особливостями проведення моніторингу судових процесів. Дані формувалися на базі спостережень з 145 судів 15 областей України. На думку експертів, загальна картина розгляду справ у суді достатньо позитивна, однак були виявлені й деякі порушення з боку суддів.

Також під час конференції серед учасників заходу було проведено інтерактивне експрес-опитування.

У роботі міжнародної конференції взяли участь Координатор проектів ОБСЄ в Україні Посол Вайдотас Верба, заступник Директора відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Бронвин Круден, представники Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко та Роман Куйбіда, міжнародні експерти, судді та представники виконавчої влади.

Захід організовано в межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» Координатора проектів ОБСЄ в Україні спільно з Центром політико-правових реформ за фінансової підтримки Уряду Канади.