Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд скасував постанову патрульного про накладення адмінстягнення за порушення ПДР

27 лютого 2018, 14:16

До Полонського районного суду з адміністративним позовом звернувся чоловік щодо якого 9 листопада 2017 року хмельницький патрульний виніс постанову за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КУпАП, – порушення вимог розмітки проїзної частини доріг. Згідно з постановою, позивач перетнув лінію дорожньої розмітки 1.1, чим порушив п. 8.5.1 Правил дорожнього руху України і за таке адмінправопорушення має сплатити 255 грн. штрафу.

На думку позивача, ця постанова незаконна і підлягає скасуванню, бо, пояснює, він обганяв автівку, що рухалася зі швидкістю меншою ніж 30 км/год. Відповідно ж до ПДР, у такому випадку лінію 1.1 перетинати дозволяється.

Дослідивши матеріали справи, суд виніс рішення: оскаржувану постанову скасувати, а адміністративну справу закрити.

 На обґрунтування зазначив, що згідно зі ст. 251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких встановлюється наявність чи відсутність адмінправопорушення, винність особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення. Зокрема, це протокол про адміністративне правопорушення, пояснення особи, яка притягається до адмінівідповідальності, потерпілих, свідків, показання технічних приладів, відеозапис тощо.

«Відповідачем не було надано належних та допустимих доказів скоєння правопорушення позивачем, зокрема, пояснень свідків, відеозапису, на якому було б зафіксовано порушення. В силу принципу презумпції невинуватості, діючого в адміністративному праві, всі сумніви у винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачаться на її користь. Недоведена вина прирівнюється до доведеної невинуватості», – ідеться у рішенні суду, яке ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

За повідомленням прес-служби суду