Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив батьківських прав жінку, що ухилялась від їх виконання і утримання своєї неповнолітньої дитини

26 лютого 2018, 10:05

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Кирильчуком Олегом Ігоровичем закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про позбавлення батьківських прав громадянки Ф., 1976 року народження відносно її неповнолітньої дитини.

Так, відповідно до рішення суду позивач, що є батьком неповнолітньої Вікторії, 2003 року народження, звернувся до суду з позовом до своєї колишньої дружини, оскільки остання ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню та утриманню дитини.

Відповідно до довідки №116від 07.03.2017 року та характеристики дитини, остання навчається в 8 класі Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Миколаївської міської ради Миколаївської області, зарекомендувала себе як старанна, дисциплінована, працелюбна учениця. Батько, приділяє належну увагу вихованню дівчини, систематично відвідує батьківські збори. Мати, нехтує вихованням Вікторії і жодного разу не з’явилась до навчального закладу.

Як вбачається із акту про проживання від 23.03.2017 року, неповнолітня, 2003 року народження, постійно з 2003 року проживає разом зі своїм батьком в м. Миколаєві.

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

За змістом ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із ч. 1 ст. 155 та п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, а ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

З матеріалів справи вбачається, що неповнолітня подала начальнику служби у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради заяву про те, що не заперечує проти позбавлення її матеріі батьківських прав.

Згідно із висновком виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 12.12.2017 року, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав громадянку Ф. відносно її дитини Вікторії, 2003 року народження.

Суд погодився із висновком органу опіки та піклування щодо доцільності позбавлення батьківських прав громадянки Ф., оскільки він підтверджується іншими доказами по справі, матір не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини і не спілкується з дитиною, аі тому задовільнив позов.

Крім того, відповідач сплатить на користь позивача судовий збір в розмірі 640,00 грн.

Рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень.

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало законної сили.

 

За повідомленням прес-служби суду